Kanske har David Levithan i sin Jag, En skapat den mest annorlunda huvudpersonen någonsin. En, som hen heter, är en själv utan kropp och lever därmed ett liv som inte liknar någon annans. Så länge En kan minnas har hen bytt kropp. Hen har aldrig besökt samma kropp två gånger, men ibland två kroppar i samma familj och hen håller sig bekvämt nog inom ett hyfsat begränsat geografiskt område.

Att inte tillhöra en familj och att aldrig veta vad som ska hända nästa dag har aldrig varit något problem för En. Ibland har En varit ledsen, men hen verkar finna sig förvånansvärt bra i sin situation. Genom att lära känna tusentals människor inifrån har hen också lärt sig mycket om världen och om mänskligheten. På många sätt verkar En ganska nöjd med sitt kringflackande liv. I alla fall tills han en dag vaknar i en kropp som tillhör den inte så sympatiske Justin och blir kär i hans flickvän Rhiannon. Problemet är att En måste lämna Justins kropp. Dagarna som följer går åt till att försöka träffa Rhiannon igen och få henne att förstå att en person som egentligen inte finns älskar henne mer än någon annan gör.

Resonemanget kring betydelsen av ett kön, om huruvida kärlek handlar om att man älskar en person eller en kropp är den stora behållningen av Jag, En. Tillsammans med den väldigt fina och enormt udda kärlekshistorien då. Jag har många elever som läst och uppskattat denna väldigt annorlunda historia som inbjuder till mycket intressanta samtal om kön, identitet och inte minst omöjlig kärlek

David Levithan har skrivit en mycket annorlunda och tänkvärd roman. Det är lite amerikanskt med religiösa sajter som skriver om hur människor blir besatta av djävulen, men det kan jag ta. Helheten är nämligen helt briljant. Skruvad, galen,  ibland till och med lite smaklös, men smartare och mer tänkvärd än de flesta andra böcker för unga. Jag uppskattar att Levithan låter oss fundera själva och inte skriver oss på näsan, vilket helt klart torde varit lockande.

Jag, En är en totalt osannolikt bok, men för mig känns den konstigt nog väldigt trovärdig. Självklart finns En, hen lever bara ett väldigt annorlunda liv. Men det gäller att köpa konceptet. Gör du inte det kommer läsningen inte att funka, men om du sväljer det knepiga vågar jag nästan lova dig ett fantastiskt läsäventyr du aldrig kommer att glömma.


Om boken

Jag, En av David Levithan, Gilla Böcker, (2014), 15 +, 336 sidor

Originaltitel: Everyday Översättare: Helena Hansson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.