Bakom den något banala titeln på Meredith Russos debutroman gömmer sig en allt annat än banal historia. Vi får möta Amanda, som föddes som Andrew, men nu äntligen får leva i den kropp hon så länge längtat efter. Vi förstår att hennes liv inte varit lätt, men vi får inte veta mycket. Vi vet bara att hon just flyttat till sin pappa för att börja ett nytt liv och att hennes pappa inte riktigt kan smälta att hans son förvandlats till en dotter. Det är inte det att han inte är kärleksfull, för det är han och jag märker att han verkligen försöker vara en god far. Han har det inte lätt, men är det ändå inte så att hans rädslor gör mer skada än nytta.

Amanda bor hos sin pappa nu och Russo bjuder oss på en befriande normal tonårsskildring. Vi lär känna en flicka som blir kär i en pojke. Två människor som har hemligheter, men som vågar välja kärleken. Jag tycker om det okomplicerade sättet att beskriva en alldeles otroligt ovanlig kärlekshistoria. Kanske för att Grant, Amandas pojkvän, inte vet hur ovanlig den är.

Om jag var din tjej har allt som en bra ungdomsroman ska ha. Kärleken är precis så överväldigande som den ska vara och känslorna exakt så starka som de måste vara. Hela tiden finns Amandas identitet i bakgrunden, men jag tycker om att Russo väljer att fokusera på möjligheterna istället för alla problem som kan uppkomma. Att berätta sanningen, att avslöja att den man är inte alls är den man varit, är svårare än jag någonsin kan föreställa mig. Det är kanske därför jag är så glad och så imponerad över att Amanda faktiskt vågar älska. Det är allt annat än självklart.

Det är inte så att Meredith Russo banaliserar hur det är att leva som transsexuell, för det gör hon inte. Inte heller banaliserar hon de komplexa känslor som föräldrar kan hysa för sina transsexuella barn. Det är bara det att hon låter Amanda få ett liv, ett sammanhang och en framtid. Det är skönt att läsa om.

Jag fascineras av Amanda och jag tycker om att läsa om hennes liv. Russo skildrar det med respekt och kärlek. Om jag var din tjej är en viktig bok, både för att den sätter människor i centrum som brukar få hålla sig i utkanten, men också för att de blir mer än de udda figurer som de ofta tvingas vara. Det handlar om Amanda, men också om Grant som har sina hemligheter och om Anna vars extrema religiösa tillhörighet på många sätt gör henne mer udda än alla andra.


Om boken

Om jag var din tjej av Meredith Russo, Lavender Lit, (2016), Unga vuxna, 280 sidor

Originaltitel: If I was your girl Översättare: Cecilia Falk

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.