Eftersom jag i år har 90-minuterspass i svenska i alla tre kurser har jag bestämt att inleda varje lektion med 20 minuters läsning. Ibland bestämmer jag bok, men annars får de bestämma själva. Jag och min kollega som undervisar i engelska brukar varva våra gemensamma läsprojekt så att eleverna oftast har en bok på gång. I förra veckan dök en elev upp med Jennifer Nivens Vända världen rätt och jag påmindes om dels hur mycket jag tyckte om den, men också om hur jag hade äran att intervjua henne under Bokmässan 2017, då boken just översatts till svenska. En fantastiskt trevlig person.

Vända världen rätt handlar, liksom Som stjärnor i natten, om tonåringar som mår ganska dåligt och även i den här boken lyckas Niven närma sig de svåra frågorna utan att måla allt i svart. Vi får möta Libby Strout som ska börja skolan igen efter att ha varit hemma under många år. Hon har kallats “Amerikas fetaste tonåring” och är något av en lokal kändis efter att ha räddats ur sitt brinnande hus med lyftkran. Nu är hon smalare, men fortfarande nervös för vad hennes skolkamrater kan tänkas utsätta henne för.

Bokens andra huvudperson heter Jack och är en av de coola. Vad hans vänner inte vet är att han är ansiktsblind och inte känner igen ens sin familj utan att anstränga sig. Hur länge han lidit av det vet han egentligen inte, men på något sätt har han lärt sig leva med det. Ibland är han dock inte säker på om han har kvar sin flickvän för att han verkligen gillar henne, eller för att han faktiskt har koll på vem hon är.

Vi får följa Libby och Jack i vartannat kapitel. De får mer och mer kontakt, men som alltid är tonårslivet inte okomplicerat. Jag tycker om hur Niven lyckas få det väldigt ovanliga att faktiskt bli vanligt och begripligt. Ja, Libby har haft det jobbigt och ja, hon är fortfarande tjock och Jack har en väldigt märklig sjukdom och är ibland något av en skithög, men de är också helt vanliga tonåringar som jag tycker väldigt mycket om. Något jag också gillar är alla referenser till litteratur, bland annat We have always lived in the castle av Shirley Jackson, som är Libbys favoritbok.

I ett arbete kring Vända världen rätt kan fokus ligga på utanförskap och mobbing, men också på att vara annorlunda och hur svårt det kan vara för tonåringar (och andra för den delen) att acceptera varandra. Från år 8-9 tror jag att många kan uppskatta läsningen. Då den här drygt 450 sidor passar den dock bättre i mindre läsgrupper än som helklassbok.


Om boken

Vända världen rätt av Jennifer Niven, Gilla Böcker, (2017), 15+, 456 sidor

Originaltitel: Holding Up the Universe Översättare: Ylva Stålmarck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.