Note to self: Vintersport går bort är den andra boken om Ottilia i serien Note to self, skriven av Marie Hammar och Abbe Wahlquist. Första boken heter Note to self: Rutiga byxor funkar inte här och fortsättningen är minst lika rolig.

Ottilia, kallad Otto, har nu gått ett tag i sin nya skola på Lidingö och det är snart dags för den årliga skidresan. Självklart är Ottilia inte så bra som hon själv hoppats efter att ha studerat youtube, utan börjar med att fastna i liften. Sur-Emil är med på resan och ser kanske ändå lite gladare ut än vanligt, men det är Steven Otto vill imponera på. Det går sådär. Lite typiskt Otto att tro sig vara bäst på något innan hon ens testat, men samtidigt himla skönt med en tjej som är mogen om än lite dumdristig ibland.

Otto försätter sig i de mest pinsamma situationer och böckerna om henne är roligare än varenda bok om Sune eller Bert och dessutom helt fria från unken sexism. Visst är det så att Otto, på tonåringars vis, sätter etiketter på människor omkring henne, men böckerna genomsyras av en sund humor, snarare än omogen drift med folk. För elever på mellanstadiet är det här roliga böcker som dessutom tar upp viktiga saker om vänskap, kärlek och inte minst sociala medier, utan att på något sätt moralisera.


Om boken

Note to self: Vintersport går bort! av Marie Hammar och Abbe Wahlquist, Rabén & Sjögren, (2018), 9-12 år, 175 sidor

Läs också om första delen Note to self: Rutiga byxor funkar inte här 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.