Note to self: Rutiga byxor funkar inte här av systrarna Marie Hammar & Abbe Wahlquist är en av de charmigaste böcker jag läst på länge. Huvudpersonen Ottilia, kallad Otto, flyttar från Linköping till Lidingö och ska där börja sjunde klass. En känslig ålder helt klart och att då gå till skolan första dagen med rutiga byxor är en smärre katastrof. Töntvarning deluxe. På sin blogg skriver Otto om den fantastiska dagen i den nya skolan, men verkligheten ser inte riktigt likadan ut. Verkligheten vs bloggen ger oss olika perspektiv på några skolveckor som kanske inte är den katastrof Otto vill få det till, men inte heller så perfekt som hon vill att hennes bloggläsare ska tro. Trots allt lyckas Ottilia skapa sig något slags liv bland alla Carlar och Filippor, men det går inte helt smärtfritt.

Note to self: Rutiga byxor funkar inte här är en rolig och lättläst bok som kan passa många läsare, men kanske speciellt de som brukar tycka att läsning är något segt och tråkigt. Det händer saker hela tiden och Ottos dråpliga charm tilltalar även denna 47-åriga lärare. Otto har beskrivits som en ung Bridget Jones och den liknelsen är riktigt bra. Det är bara det att Otto har en sundare syn på sig själv trots allt och inte är beredd att anpassa sig till omgivningen på samma sätt som Bridget gör. Vi slipper också viktfixeringen och det är jag glad över. Författarna har lyckats med konststycket att skriva en både smart och underhållande bok, som driver med världen utan att bli flamsig. Det här är bra underhållning och sådana böcker behövs verkligen. Perfekt på mellanstadiet!

Serien Note to self om Ottilia har just fått sin tredje del. Håll ögonen öppna så kommer snart inlägg om såväl del 2 som 3.


Om boken

Note to self: Rutiga byxor funkar inte här av Marie Hammar och Abbe Wahlquist, Rabén & Sjögren, (2018), 9-12 år, 191 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.