När jag letade dystopier från unga upptäckte jag Patrick Ness serie Chaos Walking och läste därför den första boken The Knife of never letting go. Efter läsningen upptäckte jag att Chaos Walking filmatiserats och går på bio just nu. Nyutgåva skulle alltså kunna vara på gång även på svenska. Den engelska utgåvan jag har är en jubileumsutgåva från 2018, då boken var 10 år och det finns också en alldeles ny utgåva med filmomslag (självklart)

I The Knife of never letting go träffar vi Todd Hewitt, en tolvårig kille som bor i den lilla byn Prentisstown i en framtida, mycket märklig värld på en planet som heter just New World. Pretisstown befolkas endast av ett fåtal män och alla kvinnor är döda sedan länge. Ledaren i Prentisstown menar att det lilla samhället är det sista kvarvarande i världen och där är Todd den yngste invånaren. Han ska snart fylla 13 och då blir han en man, men än så länge är han en pojke.

Något som också är annorlunda i Prentisstown är att allas tankar hörs, något som kallas The Noise, ”oljudet”. Det betyder att Todd under sina promenader får veta vad hans hund tänker, vad djuren han passerar har för tankar och inne i byn hörs alla mäns tankar som ett ständigt sorl. Stressande helt klart och jakten på tystnad är ständig, men omöjlig. Under en promenad med sin hund (som mest tänker på att bajsa) hittar Todd först ett ställe som är totalt tyst och sedan ser han något han aldrig sett förut nämligen en flicka. Detta trots att det inte ska finnas några kvinnor eller flickor kvar i New World. Enligt den historia Prentisstowns borgmästare håller sig till drabbades befolkningen av en sjukdom som skapade oljudet hos män och dessutom dödade alla kvinnor. Smittan skylls på planetens ursprungsbefolkning Spackle och de är nu i princip utrotade.

The Knife of letting go låter oss följa Todd flykt från Prentisstown. Tillsammans med sin hund Manchee och Viola, som flickan heter, ska han ta sig till huvudstaden Haven där det ska finnas andra människor och dessutom ett botemedel mot oljudet. Det visar sig nämligen att världen är bra mycket mer befolkad än vad Prentisstowns ledare vill göra gällande och det blir en äventyrsfylld vandring till Haven med några av Prentisstowns mäktigaste män i hasorna. Under färden blir det tydligt för Todd att den verklighet som han trodde var sann ser helt annorlunda ut.

Det här är en mycket spännande och mycket välskriven bok. Möjligen är den väl tjock att använda som gemensam bok i undervisningen, men det finns å andra sidan väldigt mycket att diskutera som könsroller, ledare som ljuger, vikten av en syndabock och hur en historieskrivning lätt kan förändras om ledarna så önskar. På gymnasiet har jag ibland låtit eleverna välja dystopier utifrån en lista med både gamla och nya verk. Examinationen är bland annat ett seminarium där de berättar om sin bok och tillsammans försöker att definiera typiska drag för dystopigenren, hur de samhällen som beskrivs är uppbyggda, skillnader och likheter mellan böckerna och inte minst vad författaren vill skrämma läsarna med. Det som är farligt kan ofta kopplas till möjliga katastrofer i samhället, som diktatur, kärnvapenkrig eller miljöförstörelse.


Om boken

The Knife of never letting go av Patrick Ness, Walker Books, (2008), 15 +, 496 sidor.

Det finns också en svensk översättning, men den verkar svår att få tag på.

Titel: Tystnaden i bruset Översättare: Ulf Gyllenhak

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.