Anna Ahlunds debutbok från 2016 heter Du, bara och är en synnerligen välskriven kärlekshistoria som berör. Det är också en berättelse om syskon och vänskap. Boken handlar om John och hans syster Caroline som är hemma själva under en sommar. Det första kapitlet heter ”Operation Frank” och det är här Frank dyker upp för första gången. Han som mycket av handlingen kommer att kretsa kring. Caroline har bjudit hem honom på middag. Hon jobbar i en skobutik och han i en pappershandel och tycke uppstår. Nu är det inte bara Caroline som är förtjust i Frank, utan även John. När Caroline bjuder med Frank ut till sommarstugan och John tar med sin kompis Elli faller John pladask. Det blir en spännande helg där känslor växer, men inte alltid avslöjas. Det är bara inledningen av boken, historien har knappt börjat.

Karaktärerna i Du, bara är lätta att tycka om. Caroline, som likt en virvelvind hela tiden söker efter nya upplevelser. John, som försöker vara stark, men fortfarande söker efter sig själv. Elli, som alltid finns där som vän och verkar totalt okomplicerad och förmedlar ren kärlek. Och så Frank, som vågat och förlorat och nu inte riktigt vågar tro på varken liv eller kärlek. De är äkta och precis så komplexa som människor är. Ahlund förenklar inte och faller inte i några stereotypa fäller. Det är hon för bra för.

Du, bara handlar om att våga känna och att våga älska. Att ta risken att få hjärtat brustet, men också möjligheten till kärlek. Känslorna beskrivs så ärligt och så respektfullt att läsningen blir en njutning. Det är en lågmäld berättelse, men ändå så fylld av känslor att explosionen är nära. Dessutom är Du, bara fylld av litterära och musikaliska referenser och det tycker jag alltid om. Det här är en riktigt bra bok för unga läsare som med fördel kan användas i undervisningen i år 9 eller på gymnasiet.


Om boken

Du, bara av Anna Ahlund, Rabén & Sjögren, (2016), Unga vuxna, 340 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.