Häng med till en amerikansk internatskola, den anrika Alabaster, som erbjuder en blandning mellan det moderna och det väldigt traditionella. Här går Frankie i boken Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. När hon kommer tillbaka efter sommarlovet har mycket förändrats. Förut har hon haft sin syster på samma skola och klarat sig bra på att vara Zadas lillasyster. Nu måste hon bli sig själv och då räcker det inte med kompisen Trish, hon vill ha mer.

Egentligen är det oklart vem som utnyttjar vem eller om det ens handlar om att utnyttja någon, men kanske är det Frankie som tjänar mest på att bli tillsammans med Matthew Livingston, som går sista året och har hög status. I hans sällskap får Frankie ta plats vid senior-bordet i matsalen och får också inbjudningar till hemliga fester. Samtidigt är hon bara någons flickvän och det irriterar henne.

På ett roligt sätt lyckas Lockhart få oss att se det ojämlika i många traditioner och hon låter Frankie protestera. Frankie nöjer sig nämligen inte med att vara någons bihang och hon accepterar inte att bara killar bjuds in i den innersta kretsen. Att det fortfarande är okej att tjejer exkluderas. Lite synd är det att det svenska omslaget så tydligt signalerar att det här är en bok för tjejer, för så är det inte. Inte heller Matthew och de andra killarna är speciellt fria i sina roller. Det gör det här till en bok som skulle vara riktigt intressant att läsa i en klass med gymnasieelever. Att omförhandla sin plats på en skola är inte enkelt och det är lätt att du sviker både dig själv och andra. Att protestera mot traditioner är dock ingenting man gör ostraffad. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är en bra och ganska lättsam bok, med ett innehåller som engagerar. Jag rekommenderar den främst för elever i år 9 eller på gymnasiet.


Om boken

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart, Lavender Lit, (2015), 15+, 289 sidor

Originaltitel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks Översättare: Carina Jansson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.