Många är de som använder lärare När hundarna kommer av Jessica Schiefauer i undervisningen och jag förstår verkligen varför. Schiefauer låter oss följa människor som drabbas av såväl sorg, som skam och förenklar ingenting. När hundarna kommer handlar om mordet på John Hron för 20 år sedan, men ändå inte. Schiefauer bodde i Kungälv då mordet skedde och det har påverkat henne. Det sker ett liknande mord i När hundarna kommer, men det handlar inte om John Hron, inte heller står dådet i centrum, men det påverkar alla.

Inledningsvis handlar När hundarna kommer om två ganska vanliga tonåringar, Ester och Isak, som träffas på en fest och blir galet kära. Så kära att de lever i och av varandra. De lär känna varandras familjer och delar sina liv. Så tröttnar Isak efter några månader och tänker att han inte vill ha Ester mer, men innan han hinner tydliggöra det händer det ofattbara. Isaks lillebror Anton och en kompis till honom misshandlar en pojke till döds. Anton, som är ganska tillbakadragen, men som på ett obehagligt sätt verkar njuta av att utöva våld och som skaffat sig kompisar med nymazistiska sympatier som njuter av detsamma. Att de är nynazister är dock ingen ursäkt, de måste ändå ta ansvar för sitt handlande, något som jag ibland tycker glöms bort i dagens samhälle.

Isak lämnar inte Ester, istället klamrar han sig desperat fast. Ester blir än mer en del av familjen, men hon kan aldrig riktigt dela deras sorg. Hon offrar dock allt för att stötta Isak, till och med sin egen familj. Det är nästan som att Ester försvinner och bara blir den som ställer upp i ett förhållande som är långt ifrån sunt. Det finns mycket att diskutera kring kärlek eller snarare bristen därpå. Självklart är det svårt att lämna någon som har det svårt, men både Ester och Isak är värd mer än ett förhållande som mest av allt handlar om att slippa vara ensam.

Vi får läsa om rättegången och mest drabbad blir jag av Antons skuldfyllda mamma, som skäms över att ha skapat ett monster. Tänk om ens barn gör något fruktansvärt. Det måste vara omöjligt att inte känna skuld och skam då. Vad offrets föräldrar och andra anhöriga känner får vi inte veta. Schiefauer ägnar sig helt åt de som fick ta skulden, de som också förlorade sina barn, men som också behövde leva med vetskapen att deras barn dödat ett annat. Schiefauer har självklart inte skrivit sin bok för att ursäkta ett fruktansvärt dåd, utan för att visa att det finns fler drabbade än de vi tänker på vid första anblick. Det finns inget ursäktande i När hundarna kommer, inget normaliserande av våld, men ett försök att föra in fler perspektiv i en redan komplex historia och hon gör det helt otroligt bra. 

För att kunna samtala kring skuld, skam och det grupptryck som orsakar mycket i När hundarna kommer behöver läsaren vara ganska mogen. Att läsa den i år 9 fungerar säkert fin, men inte mycket tidigare. Själv har jag använt boken i kursen Svenska 1 och där passade den bra. Nackdelen med att välja den som gemensam bok är att många redan har läst den på högstadiet. Fördelarna är att det här är en bok som väcker många tankar.


Om boken

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen, (2015), 304 sidor

Boken finns också i en bra, lättläst version utgiven av Nypon och Vilja förlag 2017.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.