Det är lätt att se Conny som en hopplös kille. En kille som använder knytnävar istället för ord. En som inte lyckats i livet och som faktiskt är ganska hopplös. Borde han inte ta tag i sitt liv? Bryta med destruktiva kompisar som Ibrahim. Studera mer och supa mindre. Sluta slåss.

Slagsmål låter Karl Modig oss lära känna Conny som han är nu. Vi får också veta att han inte alltid varit den arge killen som super för mycket och talar med knytnävarna. Han har varit studenten som var sambo med en tjej och levde ett ganska vanligt liv. I alla fall på ytan. Nu är han ensam och försöker dölja delar av sitt liv som han inte vill att någon ska känna till. Istället faller han in i en mansroll som känns enkel och bekväm. Sår på utsidan är enklare att hantera än sår på insidan.

Slagsmål är en komplex bok med ett berättarperspektiv som kräver sig läsare. Vi träffar Conny i två olika tidsperspektiv och får bit för bit förklaringen till att han agerar som han gör. Karl Modig bjuder på en intressant historia om makt och hur vi egentligen vet ganska lite om människor runt omkring oss. Ingen vet sanningen om Conny, för sanningen är alldeles för pinsam att tala om. Det Conny varit med om är inte okej att tala om. Jag kan tänka mig att Slagmål kan passa väldigt bra att läsa på gymnasieprogram där det går främst killar och att utifrån boken diskutera manlighet och normer. För mig personligen var det en allt för våldsam bok, men för målgruppen tror jag att den är perfekt och det är trots allt det viktigaste när det kommer till att välja böcker för undervisningen.


Om boken

Slagsmål av Karl Modig, Vox by Opal, (2020), Unga vuxna, 303 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.