Som titeln antyder är Melody Farshins andra bok om tvillingarna Ali och Aicha mer lågmäld än den första. Mizeria avslutades med att Ali häktades misstänkt för mordet på vännen, men i Lowkey frias han av domstolen, men inte av människorna i förorten. Skit samma att han är fri nu, den som varit häktad är en brottsling. Han slutar sitt jobb, tvingas studera till ett yrke han inte vill ha och får en kontaktperson. Som om det inte vore nog är hans mamma Mona fast besluten att få honom bortgift och valet faller på Samira, som vi inte får veta mycket mer om än att hon har diabetes och ägnar dagarna åt TikTok. Klart är att Ali inte är det minsta intresserad av henne, men han verkar ha gett upp och låter föräldrarna bestämma.

Aicha har tagit över broderns roll som telefonförsäljare och där tar hon på sin bästa svenneröst och kallar sig Agneta. Ändå säljer hon allt för lite, men chefen är trots det nöjd. Aicha själv vantrivs med livet och kan inte släppa Nano som verkar ha glömt henne. Nu kommer han in i hennes liv igen som kompis till Ali. Båda är för evigt knutna till Osman, som vakar över dem även i denna bok.

Det är mycket jag tycker om i Melody Farshins böcker. Miljön är autentisk, språket fantastiskt och karaktärerna är sådana jag vill lära känna bättre. Ibland går det lite snabbt, men fördelarna med de få sidorna väger upp nackdelarna med de ibland väl korta beskrivningarna. Bra böcker för unga läsare är viktiga och Lowkey väcker många tankar som kan leda till intressanta samtal.


Om boken

Lowkey av Melody Farshin, Bonnier Carlsen, (2021), Unga vuxna, 156 sidor

Andra delen i serien om tvillingarna Ali och Aicha

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.