Livet i det lilla samhället står i centrum i Elin Perssons andra bok Det är någonting som drar i mig som handlar om Andréa som är tonåring och längtar bort. Egentligen behöver hon kanske inget nytt liv, men någonting måste hända. Kompisen Anja är precis som vanligt, men trots att Anjas familj alltid varit Andreas trygga punkt drar hon sig ifrån dem alla. Hemma finns ingenting mer än en mamma som mår dåligt och inte kan jobba. Kylskåpet är tomt och de har inte råd med någonting. Pappa har dragit för länge sedan och kvar är endast några gamla bilar på gården.

Så vad gör någon som vill revoltera i en småstad? Bleker håret, hänger vid kiosken och åker med en äldre kille i en epa. Han heter Alex och även om han är långt ifrån en drömkille så erbjuder han någonting. Lite ironiskt är det att Andréa vill revoltera och samtidigt blir en riktigt landsortskliché, men jag förstår varför hon gör det även om jag inte riktigt förstår hennes val. Det är verkligen något som drar inne i henne och något som skriker ”bort”, men möjligheterna att faktiskt förändra sitt liv är små. Som tonåring är det verkligen en stark känsla och det är för dem den här boken är skriven. Tonen är direkt, språket enkelt och innehållet brutalt ärligt.

Klasskildringen är kanske det som drabbar mig som vuxen läsare mest. Skillnaderna mellan Andréas och Anjas familjen. Hur Andréa söker sig bort från sin mamma och till Anjas familj där hon erbjuds en annan trygghet och framför allt ett annat innehåll. Ekonomin som ensamstående, sjukskriven mamma är självklart svår och även om detta inte diskuteras förstår vi snart att det är jäkligt tufft.

Få sidor och mycket innehåll i denna välskrivna bok om en längtan bort som får huvudpersonen att göra val som utifrån verkar rätt märkliga, men som är de enda hon känner erbjuds. I en klass på gränsen mellan barndom och vuxenliv kan Det är någonting som drar i mig leda till många tankar och intressanta samtal. Nu är den helt ny och jag har inte testat den på mina elever, men jag kan tänka mig att den också kan passa perfekt på introduktionsprogrammen. Åldersrekommendationen från förlaget är Unga vuxna, men med stöd av gemensam läsning fungerar den från år 8.Om boken

Det är någonting som drar i mig av Elin Persson, Bonnier Carlsen, (2021), Unga vuxna, 120 sidor
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.