Vad är en bra ungdomsbok för mig? Den har ett relevant innehåll, karaktärer som berör och ett bra, gärna kreativt språk. Så jävla kallt av Lova Lakso är en bra ungdomsbok. En bok där referenserna är många, språket snyggt och rappt, karaktärerna komplexa i sin enkelhet och tempot högt.

Det är vinter och det är så jävla kallt. Minus 38 grader. Att bo i Piteå längst upp i norr där kylan genomtränger allt är på ytan det som får huvudpersonen Karla att vilja dra söderut. Egentligen handlar det inte bara om den kyla som orsakar av årstiden, även om Karla hatar att kyla, utan också om en annan kyla. Karla har förvisso både en syster som bor i Brighton och två föräldrar som verkar helt okej, men det finns en tristess och en ensamhet som genomsyrar det mesta. Den som ger Karla någon slags trygghet och värme är hunden Hemingway. Pojkvännen Aziz, som bor i en annan stad, bjuder också på någon slags gemenskap. I alla fall får han Karla att känna att hon lever.

Och så finns Kaja, en nästan mytisk kompis som nästan verkar vara mer av en idol. En tonårsflicka med oklara hemförhållanden och en plats på IM. Hon förblir länge en slags skuggestalt, men hon fascinerar mig helt klart. Det är också hon och Aziz som får stå för balansen när Karlas hat mot Norrbotten går överstyr.

Det är när Karlas föräldrar börjar tala om att avliva den gamle och sjuke Hemingway, som hon bestämmer sig för att fly. Tillsammans med Aziz och Kaja drar hon söderut med hunden innanför jackan. Det är bara det är Norrland är så himla stort och Sverige så väldigt avlångt. Att ta sig till den varma södern är svårare än de tror.

Jag tycker verkligen om Så jävla kallt och gillar hur språket får lov att stå i fokus. Jag tycker också om samtalen kring den väldigt stora del av vårt land som ofta klumpas ihop, viftas bort och avfärdas som det oviktiga Norrland. Egentligen fördjupas karaktärerna inte jättemycket, men tillräckligt mycket för att jag ska ta till mig dem. Det räcker fint, då deras handlingar säger mer om dem än något annat. Mest tycker jag kanske om det sympatiska porträtten av Aziz, som får vara en ganska vanlig kille som flytt med sin familj från krig till paradiset.

Främst passar Så jävla kallt för högstadiet eller gymnasiet. Jag använde den i Svenska 1 och där ledde den till intressanta samtal om livet och hur mycket som egentligen går att påverka. Mycket innehåll på få sidor gör den till en bra bok att använda i undervisningen.


Om boken

Så jävla kallt av Lova Lakso, Rabén & Sjögren, (2019), Unga vuxna, 204 sidor


1 kommentar

Kärleken är att jag vill att du finns – Boktips för unga · januari 16, 2022 kl. 21:08

[…] kan Kroons bok kombineras med andra böcker om resor som Tscick av Wolfgang Herrndorf eller Så jävla kallt av Lova […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.