Johan Ehn är skådespelare, dramatiker och författare. Han debuterade 2017 med den självbiografiska romanen Down Under. Hästpojkarna är hans andra bok och den gavs ut 2019 av Gilla Böcker som är en del av Lilla Piratförlaget.

Hästpojkarna handlar om Anton som just tagit studenten och fått ett jobb inom hemtjänsten. En av hans brukare är Alexander Kovac en äldre man från Tjeckoslovakien, som slutat prata och som vägrar lämna sitt kök. Efter några besök börjar han kommunicera med Anton genom att slå sin käpp i golvet och mellan den yngre och den äldre mannen växer en märklig vänskap fram.

Parallellt med berättelsen om Anton och hans jobbrelation till den äldre mannen, som senare utvecklas till något mer, får vi reda på hur Alexanders tidigare liv varit. Som barn kallades han Sasha och växte upp på ett barnhem tillsammans med sin bästa vän Janek. På barnhemmet får de träna gymnastik, något som de ska visa sig få stor nytta av. Efter en konflikt rymmer de två pojkarna och efter att ha visat ett hästtrick för en cirkusdirektör, får de jobb på hans cirkus. När 30-talet kommer och Hitlers makt ökar blir det svårare för dem att leva det liv de vill.

De två berättelserna varvas och även om jag tycker mest om nutidshistorien är den historiska delen också intressant då den ger perspektiv på människors rätt att leva som de vill och älska vem det vill, något som inte alltid varit en självklarhet och för många inte är det idag heller.

Hästpojkarna rekommenderas för läsare över 15 år och jag tror att den är svår att använda i undervisningen tidigare än så. I år 9 kan den fungera fint, men kräver ett medvetet arbete kring bokens innehåll. Den passar också i Svenska 1 och i gymnasiets kurser i Svenska som andraspråk.


Om boken

Hästpojkarna av Johan Ehn, Gilla Böcker, (2019), 15 +, 352 sidor.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.