Lyrik är tacksamt att använda i undervisningen. Korta texter med mening där varje ord är betydelsefullt och mycket står skrivet mellan raderna. Brevet från mig av Lena Sjöberg är en diktsamling som vänder sig till tonåringar och den är vackert illustrerad. Kombinationen av vackra, tänkvärda och ibland hemska dikter och illustrationer gör det här till en speciell läsupplevelse. Boken innehåller totalt 26 dikter och de är alla fyllda av känslor, olika känslor. De handlar om kärlek, förväntan, osäkerheten som finns i luften när man inte vet hur den andre känner, känslan av hopp och det brutala i ett svek.

Bland mina största favoriter finns “Våren tvekar” som skulle kunna samläsas med Boyes “Visst gör det ont”. Två dikter om våren, men Sjöbergs diktjag tvekar inte, trots att våren gör det. Så här inleds dikten:

Nu står den där och tvekar
med vinterjackan på
fast isen smälter undan
och himmelen är blå.

Jag tycker också väldigt mycket om titeldikten “Brevet från mig” där diktjaget skriver till en person som hen gick i samma klass med nittonhundraåttiosju när de båda gick i nian. Det hände något mellan dem en kväll på en fest och den kanske starkaste strofen lyder så här:

Men jag vill att du ska veta
den där kvällen blev ett sår
som fortsatte att blöda
inom mig i många år.

Ibland vill den stora tonåringen vara liten igen och en väldigt fin dikt om detta är “Alltings varma sol” där diktjaget skriver om längtan efter att krypa upp i mammas trygga famn och kanske få somna på hennes arm. En annan dikt som flödar av kärlek är fina “Min mormors hand” om ett barnbarn som betraktar sin mormors hand över en kopp kaffe.

Åldersrekommendationer ska ofta tas med en nypa salt. Det här är en bok som definitivt passar unga läsare, men även vuxna. De på ytan enkla dikterna går rakt in i hjärtat och tål att läsas många gånger. Det här är verkligen en bok jag rekommenderar varmt. I skolan passar den både på högstadiet och gymnasiet, beroende på vilka dikter du väljer.


Om boken

Brevet från mig av Lena Sjöberg, Natur & Kultur, (2020), 15 +, 77 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.