Mot okänt land skriven av Camilla Lagerqvist utspelar sig 1939 i Finland. Den skildrar hur 12-åriga Viivi och hennes lillasyster Tuulikki som bor med sin familj i en by utanför Helsingfors märker hur kriget kommer allt närmare. Till slut tar modern det svåra beslutet att barnen skall skickas med tåg mot Sverige för att räddas från kriget. Viivi lovar att ta hand om sin syster och med på tåget visar det sig att en vän från skolan också är. Lagerkvist berättar spännande och alldeles lagom känslosamt om hur det kan vara att tvingas fly från att det som är känt, utan vetskap om hur föräldrarna har det. Flickornas pappa är i strid och modern stannar kvar i hembyn och oron för föräldrarna är stor. Hemma så talar de svenska och i skolan finska, de förstår allt som sägs i det nya landet men det vågar Viivi inte avslöja. Framtiden är helt osäker och boken avslutas när de lämnat den garnison där de varit inkvarterade och när de skall få komma till en svensk familj.

Det kommer säkert en fortsättning om syskonen från Finland, det ser jag fram emot. Det är lätt att läsa Mot okänt land och koppla det till alla de barn som i nutid får fly hals över huvud från sitt land och den kan fungera fint som samtalsunderlag. Jag har träffat elever från Syrien, Ukraina och andra länder varifrån barn kommer till Sverige och jag tänker att det här är en riktigt passande högläsningsbok. Jag tänker att den allra bäst skulle passa i årskurs tre eller möjligen fyra på hösten och, hoppas den når ut till många läsare!

Om boken

Mot okänt land av Camilla Lagerqvist, Bonnier Carlsen, (2023), 160 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.