Tankeläsarna är den första delen i trilogin Rymlingarna av Kerstin Lundberg Hahn. Vi får träffa tvillingarna Alba och Elio som bor med sin styvfar i ett gruvsamhälle i ett land utan namn. Livet efter att deras mor dött är sig inte likt och deras styvfar Dunkers har nog helst av allt velat bli av med dem. I alla fall med Elio, som föddes med korta armar och ben och kallas krympling. Han är bara till bsvär, trots att han är en skicklig kock och lagar fantastisk mat. Syskonen har en speciell kontakt och kan kommunicera genom tankar. Alba skulle göra allt för Elio och när det står klart att styvfadern kan bli farlig ger de sig av. Det som får dem att gå från ord till handling är dock inte han, utan ett brev adresserat till deras mor från en avlägsen släkting.

Tankeläsarna är en historisk roman som egentligen är väldigt realistisk, men ändå känns berättelsen av någon oklar anledning magisk. Kanske för att den innehåller klassiska sagodrag som de fattiga, föräldralösa syskonen som anar en ny, bättre framtid och därför ger sig av. Det är hoppfullt och även om historien om Alba och Elio precis bara hinner påbörjas i denna den första boken av tre, vill jag läsa vidare och hela tiden hoppas jag att det ska gå väl för dem.

Det var länge sedan jag läste något av Kerstin Lundberg Hahn och jag är glad att jag återupptäckte henne igen med Tankeläsarna. Hon har ett fint sätt att skriva som är enkelt, men aldrig förenklat och alltid med en värme och medmänsklighet som ger hopp. Berättelsen om Alba och Elio är perfekt för mellanstadiet och fungerar säkert även tidigare som högläsning. Visst är det lite småläskigt ibland, men inte värre än att en åttaåring med en vuxen bredvid sig, som är redo att svara på eventuella frågor, ska klara det utan problem.


Om boken

Tankeläsarna  av Kerstin Lundberg Hahn, Rabén & Sjögren, (2021), 9-12 år, 208 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.