Asynja: Frejas Svärd är andra delen i serien om Disa i Birka av Elisabeth Östnäs, illustrerad av Lina Neidestam. När andra boken inleds leder Sunna och Dag höstens blot framför kungafamiljen, barnen som strider för dem och en grupp åldringar. Det är dessa åldringar som rövar bort Disa från sin sängplats hos Rävungarna, de yngsta barnsoldaterna i kungens armé. Där tror de att hon är en pojke som heter Odd, men i själva verket har hon lånat namnet från sin döde bror. Inte ens bästa vännen Idris förstår att det är en flicka som tagit plats i armén. Embla, en av de äldre kvinnorna förstod dock så fort hon såg Disa att hon är en flicka och inte en pojke. Deras ledare Åsa är säker på att Disa ett gudabarn som ska locka fram gudinnan Freja.

När Idris upptäcker att Disa, eller snarare Odd, är borta blir han både upprörd och orolig. Tummen, en av de andra pojkarna, tror att Odd har rumt, men Idris vet att han aldrig skulle lämna kvar sitt svärd eller sin tama orm. När det är dags för strid tar Idris Odds svärd och även om det inte ger honom samma krafter, blir han klart påverkad. Vi får följa honom och Disa parallellt i en spännande andra del i serien Asynja. I juni kommer del tre som fått titeln Völvans väv och jag hade önskat att det gick att läsa vidare direkt. Jag gillar verkligen Disa och undrar så hur det ska gå för henne.

Asynja: Frejas svärd är både spännande och välskriven. Den som går på mellanstadiet och gillar nordisk mytologi tror jag kan tycka mycket om serien. Lina Neidestams fantastiska illustrationer lyfter verkligen texten och gör läsningen både enklare och mer spännande. Jag blir verkligen sugen på att läsa mer om nordisk mytologi, där asynjorna finns med liksom guden Freja, som är mycket viktig i berättelsen. I ett läsprojekt på mellanstadiet om Vikingatiden passar serien om Disa utmärkt.


Om boken

Asynja: Frejas svärd av Elisabeth Östnäs, Bonnier Carlsen, (2022), 9-12 år, 304 sidor

Boken är illustrerad av Lina Neidestam

Första boken i serien heter Asynja: Kungens grav.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.