Linda Jones ungdomsbok De tar allt ifrån mig handlar om något så ovanligt som jakt. Huvudpersonen Frida är nybliven jägare och del av jaktlaget som hennes mamma leder. De bor i en avfolkningsort och jakten är viktig för bygden. Älgjakten närmar sig och Frida ser fram emot att äntligen få vara en del av gemenskapen. Så dyker ett ovanligt djur upp i skogen och Länsstyrelsen beslutar om jaktstopp. Varelsen är större än andra djur och nästan magiskt, men trots det protesterar medlemmarna i jaktlaget och vill att representanten från länstyrelsen lyssnar till dem. Det är dock tydligt att han lever i en annan verklighet och inte alls förstår jägarnas argument.

Fridas liv förändras inte bara av den inställda jakten. En annan stor förändring är att Frej börjar i skolan hon går på. Han har flyttat till byn med sin pappa och sticker verkligen ut med sitt svarta nagellack och sin annorlunda stil. Han har också svårt att förstå Fridas kärlek till jakten. De blir ändå vänner och vidgar varandras vyer. Fridas absolut bästa vän Emmy förändras helt den här hösten och vill varken prata eller ses. Deras relation är viktig för Frida och hon försöker få Emmy att berätta vad som hänt.

Det är mycket jag tycker om med De tar allt ifrån mig. Miljön är annorlunda, liksom jaktfokuset. Maktkampen inom jaktlaget är intressant att följa och tankarna går till Löpa varg av Kerstin Ekman. Jag tycker också om att läsa om Frida och hennes mamma. Däremot tycker jag inte riktigt att trådarna binds ihop och slutet känns lite snöpligt. Trots det tror jag att boken kan funka fint som gemensam läsning på högstadiet, då samtal om det lästa kan fylla ut mellanrummen. Det är helt klart så att Linda Jones är en bra författare och jag ser fram emot kommande böcker.


Om boken

De tar allt ifrån mig av Linda Jones, Bonnier Carlsen, (2023), 12-15 år, 320 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.