Under våren kom Michael Morpurgos fina barnbok Min vän Skuggan ut i nytryck på En bok för alla och jag insåg att jag inte tipsat om den här. Jag har arbetat kring den med elever och jag vet att det är en berättelse som passar fint att högläsa på hösten i åk 4. Som så ofta i Morpurgos böcker så spelar ett älskat djur en särskild roll i berättelsen och i den här boken är det hunden Skuggan som är en av huvudkaraktärerna.

Boken börjar med att Aman har hämtats från sin vardag i Manchester till ett förvar, han och hans mamma skall visas ut till Afghanistan trots att de har släkt som har tagit hand om dem under de sex år de bott i UK. Aman har lärt sig engelska, spelar fotboll i ett lag och när han kompis Matt besöker sin morfar så inser Matt och morfar att förvaret ligger ganska nära morfaderns hus. Matts morfar åker för att besöka Aman och då får han höra Amans historia om livet i Afghanistan, mötet med Skuggan och flykten till England. Morfar och Matt bestämmer sig för att göra ett sista försök för att påverka så att Aman och hans mamma kan få stanna i landet. Det är lättläst, korta kapitel som slutar med en krok och berättelsen om pojken Aman i Afghanistan är lätt för barn att relatera till. Barn som upplever krig, som flyr och som får vänner i ett annat land är ständigt aktuella teman och boken kan leda till många spännande samtal.

Jag har använt många av Michael Morpurgos böcker i min undervisning när jag var klasslärare och de passar väldigt bra att läsa högt från ungefär årskurs tre. Kaspian en kunglig katt utspelar sig på Titanic, Den fantastiska historien om katten som försvann handlar om D-day 1943 och Kensukes rike om en pojke som hamnar på en öde (?) ö. Även om böckerna numer har några år på nacken så håller de fortfarande för högläsning och som fina underlag för textsamtal.


Om boken

Min vän Skuggan av Michael Morpurgo, En bok för alla, (2023), 191 sidor, Översättning: Barbro Lagergren

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.