Elias föräldrar är skilda och hans mamma har träffat en ny. Nu talar de om att flytta ihop. I en klassisk roman om skilsmässor hade konflikten varit att Elias inte tycker om sin mammas nya kille, men i En äkta ljugis låter Ingrid Olsson istället läget vara ett annat. När Elias mamma dukar extra fint och lite nervöst berättar att Kristoffer kanske ska flytta in och att hans dotter Lillan ska bo hos dem varannan vecka, känner sig Elias mest glad. Han tycker om Kristoffer och Lillan. Ändå får han en knut i magen. Pappaknuten. För Elias pappa bor ensam efter skilsmässan och verkar väldigt ledsen. Medan det för Elias känns som att skilsmässan ligger långt bak i tiden, tycker pappa att det är nyss och har just hittat energin att packa upp de sista lådorna. Hur ska han reagera när han får höra att Kristoffer tar hans plats?

Det är sommarlov och Elias bästa kompis Estrid reser till Spanien, vilket gör att han inte har någon att prata med om sina funderingar om pappas liv. Mamma tror att allt kan lösas om de bara bjuder hem pappa så att han får träffa Kristoffer och dessutom ska ju Elias bo hos honom lite mer under sommaren och det kommer säkert göra situationen lättare. För att skydda sin pappa lovar Elias att han ska berätta om att Kristoffer ska flytta in och samtidigt bjuda honom på middag. Sedan gör han det inte, utan antyder att det inte alls är bra mellan mamma och Kristoffer och att han inte alls gillar mammas nya kille. Till mamma säger han att han pratat med pappa, men glider undan när hon börjar prata om konkreta datum. Snart har Elias trasslat in sig i alla lögner och vet inte riktigt vad han ska ta sig till.

En äkta ljugis är en väldigt fin bok om ett barns kärlek till sina föräldrar och den oro som växer när de inte mår bra. Det är inte så att Elias föräldrar på något sätt lägger ansvar på honom eller talar illa om varandra, men han är en känslig och orolig snart trettonåring som bara vill att alla ska känna sig sedda. Det dåliga samvetet han får när han upptäcker att han faktiskt gillar Kristoffer och sedan inser att det kan såra hans pappa, är något jag aldrig sett skildrat på ett så här tydligt och fint sätt. Jag rekommenderar verkligen boken för gammal och ung, oavsett om man genomlevt en skilsmässa eller inte, då relationerna mellan föräldrar och barn beskrivs på en ovanligt bra sätt. Extra bra passar den på mellanstadiet och en bit in på högstadiet.


Om boken

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren, (2022), 180 sidor, 9-12 år

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.