Berättelsen om Nick och Charlie går vidare och i Heartstopper Volume 4 är det Nick som berättar, även om Charlie och hans mående står i centrum. Nick och Charlie är tillsammans. Nick har kommit ut och hans familjemedlemmar reagerar lite olika på det, liksom han rugbypolare. Det har blivit tydligt vilka som är hans riktiga vänner och vilka som inte är det. Det har blivit sommar och Nick åker på semester med sin familj, medan Charlie stannar hemma. Han äter allt mindre, gömmer sig i stora tröjor och mår inte alls bra. Det slutar med att han blir inlagd för behandling för anorexi och depression.

Alice Oseman lyckas på ett enkelt, ärligt och stillsamt sätt skildra hur det är när en person du håller kär mår dåligt. Det är en konst att ta upp allvarliga ämnen utan att prata sönder dem eller för den delen förminska dem. Jag gillar också att Nick får komma till tals den här gången. Helt klart är den värld Oseman skapat en trevlig sådan att befinna sig i. Visst finns problem, men också en värme. Teman som identitet, sexualitet, vänskap, kärlek och psykisk ohälsa presenteras på ett sätt som är ganska ovanligt. Oseman tar både sina karaktärer och läsare på allvar.

Heartstopper är en fin bokserie att använda till exempel i ett tema om sexualitet, samtycke och relationer. Den passar främst på högstadiet och gymnasiet.


Om boken

Heartstopper Volume 4 av Alice Oseman, Hachette Children’s Group, (2021), 12-15 år, 384 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.