Bränder av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en spännande berättelse om Leo som försvinner spårlöst en veckan innan han ska sluta nian. Kompisarna undrar och försöker få tag på honom, hans flickvän är upprörd och alla undrar självklart var han är. Vi förstår att något hemskt har hänt och får veta att ett ödehus brunnit upp, ett hus där Leo brukade hänga med sina kompisar. Det var också där han sågs kvällen innan han försvann.

Det finns så mycket jag tycker om med Bränder. Det finns ett driv i berättelsen, karaktärerna är sådana jag vill veta mer om och speciellt Leo är en sådan jag gärna vill förstå. Tyvärr hinner jag aldrig göra det, för precis när det börjar bli som mest spännande tar allt slut och vi får en lösning, men få förklaringar. Det hade räckt med ett kapitel eller två till, men nu känns det mest tomt när jag läser sista sidan. Nu är jag inte den primära målgruppen och Bränder passar troligen mycket bra för den som inte läser så mycket och gärna vill ha mycket innehåll på få sidor. Vi får läsa om vänskap och kärlek, inte sällan komplicerad sådan och på än en gång påminda om att vi troligen vet väldigt lite även om människor som står oss nära. En bra bok alltså, om än lite oavslutad för min smak. Däremot tror jag att den kan passa väldigt bra som gemensam läsning på högstadiet, då samtalen kan fylla ut tomrummen om vad som hände och händer sedan.


Om boken

Bränder av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg, Rabén & Sjögren, (2022), 12-15 år, 181 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.