Det är 90-tal och i statsdelen Queens i New York bor Neeka och berättarjaget utan namn. Några månader innan rapparen Tupac blir skjuten första gången dyker den mystiske D Foster upp och förändrar livet för dem. De tre vännerna närmar sig tonåren och världen som hållit sig på avstånd kommer närmare. Det handlar om Tupac, om våldet som finns nära och om D Foster som de lär känna, men ändå inte vet någonting om. De vet att hon bor hos Flo, som är hennes fostermamma och att hon trots allt längtar efter sin biologiska mamma.

Efter Tupac och D Foster är Jacqueline Woodsons senaste bok på svenska och den är översatt av Jason Diakité. En passande översättare så musik och poesi är viktiga delar av romanen. Musiken genom Tupac och poesin genom språket och de kopplingar som görs mellan dessa av Woodson. Egentligen händer det inte jättemycket och samtidigt förändras flickornas liv totalt och troligen för alltid. Det tydliga är att de inte kan styra över sina liv själva, utan utomstående personer, kända och okända, är de som står för förändringarna. Tupacs död blir en symbol för detta, liksom hans relation till sin mamma också blir D Fosters berättelse.

Jag tycker mycket om Efter Tupac och D Foster, men trots att det är en tunn bok är den inte speciellt lättläst. Det går dock att läsa och förstå den på olika sätt och nivåer, vilket gör det till en bok som kan passa många. I grunden är det en bok om vänskap, men det är också en bok om utsatthet, om våld och om rasism. Slutet är öppet och vi vet egentligen inte vad som egentligen har skett. Vi kan bara ana.

Som gemensam läsning på högstadiet passar Efter Tupac och D Foster bra, men då som en del av ett större projekt som också innehåller kopplingar till tiden och till musiken. Det finns en massa trådar att dra i och jag tror att det kan bli riktigt lyckat och lärorikt att förflytta eleverna till 90-talets New York.


Om boken

Efter Tupac och D Foster av Jacqueline Woodson, Natur & Kultur, (2022), 12-15 år, 159 sidor

Originaltitel: After Tupac and D Foster (2008) Översättare: Jasion Diakité

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.