Eftersom jag tillbringat de senaste veckorna med Håkan Hellström i öronen kom jag att tänka på boken Ge mig arsenik av Klara Krantz. Den är inte helt ny, men jag är tämligen säker på att den håller. En fin bok att sätta i handen på någon som gillar Håkan Hellström, då hans musik spelar en viktig roll.

Ge mig arsenik är Klara Krantzs debutbok och det är en synnerligen fin debut. Som ett stort fan av Håkan Hellström absolut älskar jag att hans debutalbum fungerar som en röd tråd i historien om Elsa. För det är Elsa hon vill vara, trots att hon är döpt till Elisabeth. Någon annan än den andra tror att hon är. Inte längre pluggot Elisabeth utan vänner, utan någon annan. Hon är ett missförstått geni och hon skriver boken som ska bekräfta det.

Boken är en snodd dagbok och i den skriver hon till tonerna av Håkan Hellström. Hon skolkar mer än hon borde och allt känns på många sätt rätt meningslöst. Hennes bästa vän har svikit henne, föräldrarna har separerat och hon vet inte riktigt hur livet ska bli detsamma igen.  Det är inte långt kvar av vårterminen i nian och mycket handlar bara om att överleva.  Men det är okej. Genier är ensamma och Elsa ser sig själv som ett geni.

Läraren Anders lyssnar. De pratar musik och problem, precis som lärare och elever faktiskt kan göra.  Under läsningen är jag ibland rädd för att Anders ska bli en av alla boklärare som går över gränsen, men han klarar balansgången. Det är skönt.

Kompisen Maria från Öland finns också. I samhället där Elsa bodde förut. Innan allt började falla sönder. Hon längtar tillbaka ibland. Det är inte alltid roligt att vara ett ensamt geni. Inte ens med Håkan som sällskap.

Ge mig arsenik är en bok om ensamhet och att inte riktigt passa in. Vad som är uppfriskande är att Elsa faktiskt lever sitt liv, hur svart det än är,  utan att knarka eller knulla runt. Det är inget överdrivet elände. Ingen överdriven dramatik. Bara livet och en synnerligen älskansvärd huvudperson. Jag tycker verkligen, verkligen om Elsa. Kanske tack vare alla hennes starka känslor som jag känner så väl igen. Tack gode gud för att jag inte är 16 år längre. För den som går på högstadiet och känns som en Elsa är det här en perfekt bok.


Om boken

Ge mig arsenik av Klara Krantz, Alfabeta Bokförlag, (2013), 12-15 år, 200 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.