En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall är berättelsen om Isak som lever ett ganska vanligt liv i Ö-vik med sin mamma och pappa. Han hänger med kompisar och med flickvännen som vilken tonåring som helst. Det är också berättelsen om Fanny som är uppvuxen med sin mamma i Stockholm och nu bor inneboende hos en kompis. Kompisen studerar på KTH, men Fanny vet inte riktigt vad hon ska göra med sitt liv. Tills hon kommer på det arbetar hon som telefonist i kundservicen på ett mobilföretag och där träffar hon Amina. Isak och Fanny turas om att berätta om sina liv och att deras vägar ska korsas är ganska självklart.

Det är när Isak hittar ett papper på sin pappas kontor som hans liv förändras. Där står det att han också är pappa till någon annan. En Fanny som är några år äldre än Isak. Ingen har någonsin berättat om detta för honom. Han får hjälp av Emma, en kompis kompis som går estet, att hitta Fanny och skickar ett meddelande till henne. När hans föräldrar tror att han ska på skidresa drar han och Emma till Stockholm. Det blir inte som han tänkt sig med Fanny, men han lär känna Emma och det är positivt. Mycket händer och det går snabbt. Kanske hade jag önskat att Ömalm Ronnvall hade vilat lite mer i båda berättelserna.

Jag tycker så mycket om både Isak och Fanny och har egentligen bara en sak emot den här boken. Den tar slut för snabbt. Precis när jag fattat tycke för de två tonåringarna är det dags att lämna dem. Fram tills dess är En hemlig syster en fin berättelse som både handlar om att hitta sig själv som tonåring och som vuxen. Isak och Fanny befinner sig på olika sidor av studenten och i situationer som är ganska typiska för åldern. Det som är ovanligt är att de får ett nytt syskon som de inte tidigare träffat och helt ärligt inte heller vet om de vill ha. Det är också en berättelse om vänskap och kärlek och hur de båda förändras när man slutar göra saker som förväntas eller av gammal vana och istället följer sitt hjärta. Något som också blir tydligt är hur de vuxnas agerande påverkar deras barn och att de som är vuxna borde ta mer ansvar. Isaks och Fannys pappa har inte gjort det, vilket får konsekvenser.


Om boken

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall, B Wahlströms, (2022), 12-15 år, 226 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.