Ingen normal flyttar hit är första delen i Pär Sahlins serie om ungdomar i det lilla samhället Sävaträsk. Här bor Joar som delar sin kärlek mellan epan och Minna som jobbar i Hasses Gatukök. Den här sommaren får han dessutom en ny vän i Lukas från Stockholm som bor hos sin farfar kallad Trä-Olle. Det är för att imponera på honom som Joar råkar säga att Minna är hans flickvän, när sanningen är att hon knappt vet vem han är. Upplagt för pinsamheter alltså, men det löser sig bättre än Joar hade kunnat drömma om och det blir ett fint sommarlov.

Ingen normal flyttar hit är en lättläst och rapp historia med en tydlig målgrupp. Joar är en något stereotyp karaktär, killen med epan som hänger vid gatuköket, men hinner utvecklas redan i denna den första boken. Visst är han en klassisk kepskille med snus under läppen, men han funderar också en hel del över livet. Lukas får representera kontrasten och honom vill jag gärna veta mer om. Vi anar också att Joars hemmiljö inte är superstabil, men har inte fått veta så mycket mer. Jag hoppas att Sahlin vågar ta ut svängarna lite mer i de följande böckerna.

Visst behövs böcker som Ingen normal flyttar hit och jag hoppas att den kan locka killar som kan identifiera sig med Joar att läsa. På högstadiet kan den funka fint för just den målgruppen. Kanske även för läsovana på gymnasiet som ett sätt att närma sig läsning.


Om boken

Ingen normal flyttar hit av Pär Sahlin, Bokförlaget Hegas, (2020), 13 +, 79 sidor

Första delen i serien Sävaträsk

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.