Jag har lång vana av att använda skönlitteratur integrerat i undervisningen men de senaste åren har det mest blivit böcker passande för lågstadiet, nytt jobb gav nya utmaningar och visp skulle jag leta fram något passande till historieundervisningen på mellanstadiet. Med hjälp av fina bokvänner hittade jag till Annika Meijers två böcker under temat: Vår blodiga historia. Digerdöd och förgiftad ärtsoppa och Kalla kårar och maskeradbal är underrubrikerna och som de antyder så är det våldsamma och dramatiska nedslag i den svenska historien som presenteras. De 12 kapitlen har liknande upplägg, de inleds med att man får lära känna några barn eller ungdomar som lever under en historisk period och både miljöer och handling är rejält dramatisk. Den skönlitterära texten följ sedan av kort faktaruta som sätter in scenerna i ett historiskt sammanhang. Från medeltidens pest till Frihetstidens Maskeradbal via förlisningen av Vasaskeppet, häxprocesser, dackeupproret, slottsbrand, mordet på Karl Xll och många fler.

Jag har lyssnat på böckerna som ljudbok och vad jag förstår så skrevs de ursprungligen just för ljud. De är fint inlästa av Gustav Hammargren och varje kapitel är runt 20 minuter långa. Superfina introduktioner till olika områden i arbetet med historia och självklart passar de utmärkt för högläsning. Både bilder och texter kan vara riktigt läskiga emellanåt, det får man vara förberedd på och skulle jag använda dem i undervisningen så skulle det vara viktigt med andra texter som motvikt. Med det sagt så rekommenderar jag verkligen de här 12 korta berättelserna, de kan väcka intresse för historia hos den allra mest motsträviga elev. Jag är inte på något sätt expert (bara SO-lärare) och kan inte uttala mig om hur historiskt korrekta de skönlitterära texterna är men jag antar att de faktagranskats och funkar absolut för att använda i undervisning.


Om boken

Vår blodiga historia – Digerdöd och förgiftad ärtsoppa, Annika Meijer, Lina Blixt, Triumf förlag (2020),

Om boken

Vår blodiga historia – Kalla kårar och maskeradbal, Annika Meijer, Lina Blixt, Triumf förlag (2021), 150 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.