Det ruskiga omslaget av Peter Bergting är så lockande för unga läsare som letar något spännande men det avspeglar bara delvis innehållet i Nordiska gudar – Lokes hämnd. Andreas Palmaers text innehåller nämligen både spännande och dramatiska skildringar av den nordiska mytologin som till exempel den om Loke som blir fjättrad i en grotta med en orm som droppar gift ner i hans ansikte och hur han å det gruvligaste använder Fenrisulven för att hämnas sina fiender samtidigt som det kommer små faktarutor insprängda om de olika gudarna och deras egenskaper. Boken inleds med en karta över Yggdrasil och de korta kapitlen illustreras med bilder som både förstärker och utvidgar läsförståelsen. Bilderna är tecknade i tusch och i en stil som många barn känner igen från fantasygenren. Gillar eleverna böcker som Tam Tiggarpojken av Jo Salmson så kanske de blir sugna på att läsa också om de nordiska gudarna. Texten är lättläst med korta kapitel men samtidigt ganska läskig, det här är alltså inget för de allra yngsta läsarna utan mer för lite äldre elever som kanske inte ännu fått upp sitt läsflyt och där man söker efter lättläst som inte är barnsligt.

Både Andreas Palmaer och Peter Bergting är mycket produktiva och har skrivit och illustrerat många titlar för barn och ungdom och det är en extra bonus, om en elev hittar till en författare eller illustratör som de gillar så är det ofta enkelt att sälja in fler böcker, mer läsning!


Om boken

Nordiska gudar – Lokes hämnd, Andreas Palmaer & Peter Bergting, En bok för alla (2022), 64 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.