Så återsåg jag då äntligen fantastiska Charlie och hans vän eller pojkvän Nick. Heartstopper Volume Two börjar precis efter att Charlie kysste Nick, vilket resulterade i att den senare flydde. I den andra boken ligger fokus på vilken sorts relation de ska ha och det är främst Nick som tvekar. Att vara rugbyspelare och komma ut som gay är inte det lättaste. Dessutom är Nick osäker på sin identitet. Är han homosexuell, heterosexuell eller kanske bisexuell? Sanningen är att han inte riktigt vet. Att vara vän med Charlie, kanske till och med pojkvän funkar i smyg, men är svårare att hantera när vännerna finns i närheten.

Det är inte lätt att vara tonåring och för den som går på en skola för endast pojkar är det kanske ännu svårare att vara sig själv. Alice Oseman beskriver fint både funderingar kring sexualitet och identitet, men också psykiska ohälsa, vänskap och annat som är viktigt för ungdomar idag. Upplysande, men aldrig moraliserande eller krystat, dessutom i en form som alla kan ta till sig. Den som skriver för unga behöver ta ungdomar på allvar och det gör verkligen Alice Oseman.

Heartstopper är en grafisk serie för unga som hittills fått fyra delar. En femte är på gång, liksom en Netflix-serie baserad på böckerna. Mina elever i år 1 har hittat serien med min hjälp och böckerna som beställdes för inköp på biblioteket skickas nu mellan dem. Jag är helt säker på att de skulle fungera även på högstadiet.


Om boken

Heartstopper Volume Two av Alice Oseman, Hachette Children’s Books, (2019), 12-15 år, 320 sidor

Läs om Heartstopper Volume One

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.