En bok som tyvärr alltid är aktuell och kanske ännu mer just nu än vanligt är Janne Tellers viktiga bok Om det var krig i Norden. En liten bok med stort innehåll. Den är formgiven som ett pass, en symbol för de möjligheter ett svenskt pass än så länge ger. Kanske den viktigaste samling papper som finns.

Teller beskriver ett krig och en flykt men här, inte långt borta. Ingenting som drabbar någon annan, utan något som drabbas oss. Ett tankeexperiment som förhoppningsvis får oss att i alla fall få en aning om hur det skulle kunna kännas att vara en av de flyktingar som försöker ta sig hit för att söka fred och frihet. Det skulle kunna vara du och jag som tvingades fly om vi råkat födas någon annanstans

Det talas mycket om vikten av närhet och hur närhetsprincipen gäller även då krig och terror drabbar människor. Jag kan förstå det, men tycker inte att det är någon ursäkt. Vi behöver inse att likheter och skillnader mellan människor kan finnas oavsett avstånd och bakgrund. Med det sagt har kriget kommit närmre i och med Rysslands invasion av Ukraina och det är kanske viktigare än någonsin att våga ta upp de svåra frågorna.

Lättlästa böcker med ett viktigt budskap är kanske de viktigaste böcker som finns. Om det var krig i Norden är en bok som borde finnas på alla skolor, läsas av alla elever och diskuteras i alla klasser. Så viktig är den. Här finns en lärarhandledning att ladda ner.

Även om boken i första hand rekommenderas för åldersgruppen 12-15 år kan den absolut användas även för såväl yngre som äldre elever.


Om boken

Om det var krig i Norden av Janne Teller, Lilla Piratförlaget, (2012), 12-15 år, 64 sidor

Översättare: Karin Nyman

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.