Kristin Roskiftes helt underbara Alla räknas vann 2019 Nordiska rådets pris för barn och ungdomslitteratur och tur var väl det! Annars hade jag inte hittat till den här pärlan som i ursprungsversionen har både bild och text av Kristin Roskifte. Den svenska översättningen är gjord av Johanna Tydell och de nya texterna fungerar mycket bra. Ska jag vara riktigt ärlig så är det ändå bilderna som förtrollar, att börja med 0 och sluta med 7 500 000 000 är en hisnande resa. Det finns mycket att samtala om när man läser den här boken och det är en perfekt bilderbok att använda i undervisningen.

Kanske i matematiken, kanske i arbetet med värdegrund och helt absolut som material i arbetet med att utveckla språket hos de som ännu inte har ett rikt och varierat språk. Bilderna med sitt ofta myllrande innehåll inbjuder till samtal och jag menar att det passar att koppla en eller annan skrivuppgift till dem också. Jag tycker att alla som träffar barn i åldern 3 – 9 ska gå till biblioteket på stört eller varför inte köpa ett eget exemplar! Många av uppskagen avslutas med en fråga, om man inte riktigt orkar att räkan efter så finn det ett facit där man kan tjuvkika, inte dumt.

Nordiska rådet har gjort ett inspirationsmaterial. Helt gratis att ladda ner.


Om boken

Alla räknas av Kristin Roskifte, Natur & Kultur, (2019), 64 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.