Många är de läsare som gillar humoristiska böcker och därför blev jag extra glad av att läsa Morris Mohlin på iskallt uppdrag, som är första delen i en serie skriven av Maria Frensborg med fantastiska illustrationer av Kalle Landegren. Här blandas humor och allvar på ett bra sätt och vi slipper de stereotypa och ibland lite sunkiga könsrollerna som tyvärr är allt för vanliga i genren. Tempot är högt och vår huvudperson är en expert på att hamna i minst sagt märkliga situationer. Precis som det ska vara i genren.

Första boken om Morris Mohlin innehåller en presentation av vår huvudperson. Han är 13 år gammal och bor med sina föräldrar och två systrar. Vi får inte veta jättemycket om de andra i familjen, utan fokus ligger till största delen på Morris, hans kompis Johar och tre tjejer. Saga som Morris är förälskad i på avstånd, Tara som han jobbar med på Leos lekland och Mirre som anställer honom som fejkpojkvän. I ett rasande tempo får vi följa med Morris i det kaos som är hans liv. En krossad mobil gör att han behöver söka extrajobb och via dem lär han känna Tara och Mirre. En död katt och väldigt mycket tandkräm spelar också en ganska stor roll för handlingen. Det är roligt och många gånger helt galet, men inte helt utan svärta. Landegrens illustrationer får mig att tänka på Ole Lund Kirkegaards böcker och lockar till många skratt.

Morris Mohlin på iskallt uppdrag är den första boken av hittills fyra och spontant vill jag läsa vidare direkt. Jag gillar Morris och de många dråpliga scenerna i boken, som när han dansar runt och sjunger All the single ladies när hans systers kompis går förbi eller när han tar på sig lejondräkten på leklandet fel och går omkring med ett permanent höjt långfinger, eller när han utmanas att springa naken runt huset precis när hans föräldrar kommer hem. Detta balanseras fint med scener som när Mirre berättar om sin mamma som dött och hennes pappas oro för att hon ska vara ensam. Om jag hade jobbat i år 4-7 hade jag utan tvekan rekommenderat mina elever att läsa om Morris. Perfekta snabblästa böcker som jag kan tänka mig passar både killar och tjejer,. Det här bra mycket mer balanserat och vettigt än t.ex. böckerna om Sune och Bert som borde vara döda och begravda för länge sedan. Det enda jag tycker är lite jobbigt att läsa om är den överkörda katten, men det löser ju sig ganska fint till slut.


Om boken

Morris Mohlin på iskallt uppdrag, Maria Frensborg (text) och Kalle Landegren (bild), Bonnier Carlsen, (2020), 9-12 år, 172 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.