Nora köper en ny mobiltelefon, eller tekniskt sett är den begagnad, men ny för henne. Hon önskar sig en mobiltelefon med bättre kameran och den här levererar verkligen! Noras selfies blir bättre än någonsin tidigare och hon får en massa gillamarkeringar och nya följare. Efter ett tag börjar det dock dyka upp riktigt otäcka bilder på hennes konto som Nora inte har tagit själv, trots att vissa av dem ser ut som selfies.

En perfekt selfie är en lättläst skräckberättelse skriven av Helena Dahlgren och den må vara lättläst, men ingenting för lättskrämda. Det här är nämligen läskig på riktigt. Mest obehagligt är det att berättelsen befinner sig någonstans mellan fantasi och verklighet och det är inte helt glasklart vad som egentligen händer med Nora. Finns det verkligen någon person som förföljer henne? Är det något konstigt med bilderna hon tar? Kanske finns det bara i hennes huvud, eller så är allt det hemska på riktigt. Slutet gör att jag tolkar det så.

Nypon förlag har de senaste åren gett ut en rad lättlästa skräckromaner för unga läsare och det som gör dem extra bra är att det är välskrivna och ”riktiga” böcker. Enklare rent språkligt, men inte kognitivt enkla. Helena Dahlgren är skicklig på att skriva enkelt, men ändå personligt och ibland riktigt poetiskt. Ett perfekt exempel på att lättläst inte behöver betyda torftigt.

En perfekt selfie är kanske obehaglig och frågan är om den verkligen ska sättas i handen på en nioåring, även om den rekommenderas från nio år. På mellanstadiet och högstadiet tror jag att den passar fint och även på gymnasiets introduktionsprogram.


Om boken

En perfekt selfie av Helena Dahlgren, Nypon förlag, (2021), 9-12 år, 60 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.