Benni Bødker är en dansk författare som skrivit många lättlästa böcker med zombier, mumier och andra otäcka varelser i huvudrollen. Han skriver lättläst med korta kapitel, tydliga cliffhangers som lockar läsaren vidare och illustrationerna bidrar till att skapa läskig stämning. I Zombiepandemi – serien så har Simon Bukhave illustrerat och jag har använt flera av hans bilder som inspiration till snabbskrivande, karaktär- och miljöbeskrivningar och som samtalsunderlag. Just Zombiepandemi-serien börjar med De mot oss och fortsätter med Jag är smittad, du är smittad och Vi är framtiden. Det kommer säkert fler böcker i serien med tanke på hur del tre slutar.

Hegas är förlaget som vänder sig till de elever som av olika anledningar behöver ha lättlästa texter som inte är så barnsliga. De har ett varierat utbud av lättlästa böcker som vänder sig till något äldre läsare än nybörjarläsaren, flera av serierna har böcker som har en lite tuffare estetik med bilder och handling som flirtar med skräckgenren, tv-spel och i t ex serien om zombiepandemin så tas det samhällsaktuella ämnet upp på ett sätt som gör att det öppnar upp för samtal. Alex är barnsoldat i armén som skall försvara mänskligheten mot de zombier som befolkar gatorna när allt fler människor är sjuka i den pandemi som drabbat världen. Samhället har brist på det mesta och trots en hög teknologisk standard så är mänskligheten på väg att utrotas. Jag rekommenderar de här böckerna främst som boktips till läsovana elever som behöver hitta böcker som väcker läslusten. De kan också vara utmärkta att läsa tillsammans vid t ex upprepad läsning hos speciallärare, som underlag för att samtala om läsförståelsestrategier och för att arbeta med som inspiration till skrivande. En varning dock – jag har flera elever som tycker att de är för läskiga. Som lärare måste man alltså vara lite lyhörd och känna av om innehållet passar.

Böckerna finns som inbundna, e-bok och ljudbok.


Om boken

Zombiepandemi 1 – De mot oss, Benni Bødker (text), Simon Bukhave (bild), (2021), Hegas förlag, 46 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.