Trilogin Trädets hemlighet är skriven av Helena Dahlgren och handlar om ett magiskt träd som står nära en skola. Huvudpersonerna Wilma, Nour och Sebbe berättar om det i varsin bok. Wilma är först ut och vi får möta en väldigt ensam flicka, vars bästa kompis börjat hänga med hästtjejerna och är en passiv deltagare i mobbingen mot den gamla bästisen. Det började i fyran och nu i sexan är läget ganska illa. När den viktigaste i Wilmas liv, hennes sexårige lillebror, blir svårt sjuk hittar Wilma det ihåliga trädet. När hon sätter sig i stammens hålrum och börjar prata om sitt liv är det som att trädet lyssnar.

Även Nour är ensam och utsatt. Hennes bästa vän har flyttat till London och med sitt annorlunda utseende blir Nour den perfekta tjejen att hacka på. Att hon och Wilma ska bli vänner är verkligen ingen självklarhet, men de tar sig i alla fall in i trädet tillsammans. Det verkar som att Wilmas lillebror blir bättre, men än så länge har Nour inte fått tillbaka kontakten med sin vän. En kontakt som bröts när Nour skickade allt för mörka och sorgliga dikter.

En av de största mobbarna på skolan är Sebbe. När han dyker upp vid trädet är Wilma och Nour inte direkt överförtjusta. De inser dock att de behöver samarbeta och när de lär känna varandra bättre inser de också att Sebbe under den tuffa ytan är någon helt annan. Att bo med en mamma som dricker och hennes sambo som inte drar sig för att misshandla sin fosterson, har satt djupa spår i en pojke som mest av allt vill baka pannkakstårta med sin mamma.

Trädets hemlighet är en fin trilogi och eftersom den är uppdelad i tre, korta delar ökar chansen att läsarna läser vidare. Böckerna är utgivna av Bokförlaget Hedvig och vänder sig främst till läsa som behöver mer lättläst litteratur. De är illustrerade av Elisabeth Widmark, som verkligen bidrar till den magiska stämningen i boken. Det här är en perfekt bokserie för mellanstadieåldern, som tar upp viktiga frågor utan att bli moraliserande.


Om böckerna

Trädens hemlighet Wilma av Helena Dahlgren, Bokförlaget Hedvig, (2020), 9-12 år, 77 sidor

Trädets hemlighet Nour av Helena Dahlgren, Bokförlaget Hedvig, (2021), 9-12 år, 84 sidor

Trädets hemlighet Sebbe av Helena Dahlgren, Bokförlaget Hedvig, (2021), 9-12 år, 86 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.