Så fantastiskt väl Gina Dirawi har fångat tonåringarnas språk i sin debutroman Paradiset ligger under mammas fötter! Jag har lyssnat på Dirawis inläsning och det känns som att jag befinner mig i förortsskolans högstadiekorridorer och tjuvlyssnar på några av mina forna elever.

I den här romanen så går tjejerna Mona och Mila sista terminen på gymnasiet som ligger i en liten norrländsk stad. De är bästa vänner och delar allt, de jagar betyg och följs åt till moskén. De är snabbtänkta och smarta och båda två har ambitioner som sträcker sig längre än att träffa en utbildad man och gifta sig. Mona drömmer om konst och tar samtidigt hand om sin mycket sjuka mamma, Mila gör allt hon kan för att passa in och det går sådär. Livet leder dem båda till det flyktingläger där deras mammor en gång lärt känna varandra och sista delen av boken utspelar sig där.

Dirawis roman är en sån där allåldersroman som passar väldigt bra att läsa om man är typ 15 och lika bra om man är 54. I inledningen till Paradiset ligger under mammas fötter så säger Gina Dirawi att det här är den bok som hon skulle velat läsa om hon var 16 och visst är det underbart att läsa om unga tjejer som tar för sig i livet. Slöja eller ej, det spelar ingen roll. Det som de letar så förtvivlat efter är att få leva ett liv där de själva kan välja sin framtid och där de inte behöver dölja och förställa sig.

Det här är skrivet i högt tempo och mycket smart, det delas ut svingar år många olika håll och både ”svenskars” syn på muslimer och patriarkala strukturer, utseendefixering och de snäva normerna för hur en tjej ska vara får sig rejäla slängar. Kontentan är ta ingen skit. Ta ingen skit. Det är ett enkelt budskap att backa.  

Boken finns som inbunden, pocket, e-bok samt ljudbok.


Om boken

Paradiset ligger under mammas fötter, Gina Dirawi, Norstedts förlag (2020), 310 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.