Årets vinnare av Barnradions bokpris är Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi utgiven av Lilla Piratförlaget. Berättelsen om Salman är hennes debut och det märks att Mollazehi har goda kunskaper om det hon skriver om. Salmans föräldrar kommer, liksom författaren, från Iran. Salman däremot har aldrig varit i föräldrarnas hemland och när han får veta att de ska resa dit istället för till Spanien blir han först besviken. Resan till Spanien ska bli familjens första riktiga semester och för Salman känns det otroligt viktigt att få resa precis som hans vänner gör. Nu blir det inte bad i Medelhavet, utan besök hos släktingarna i Baluchistan, ett område i sydöstra Iran. 

Att resa till Iran var inte heller något som Salmans föräldrar planerat, men det blev nödvändigt då pappans svåger blivit dödad, vilket gör att han vill stötta sin syster och hennes barn. Det är en stor risk för honom att resa till Baluchistan eftersom han står på den iranska säkerhetspolisens svarta lista. Rädslan överskuggar det mesta och Salman känner sig lite rädd för att resa. Väl där får vi se landet genom hans ögon och han är både en riktig iakttagare och filosof. Här lyckas författaren verkligen berätta en historia som tar både karaktärer och läsare på allvar. Barnen är barn och de vuxna vuxna, men även barn studerar och funderar över sin omgivning.

Här kan du lyssna på ett samtal som barnjuryn som utsåg vinnaren. Där talar de till exempel om hur viktigt det är att få veta mer om ett annat land och hur det är där. Den i juryn som har rötter i Iran tycker istället att det är fint att hans land får stå i centrum och att karaktärernas stolthet över sitt land smittar av sig. Två viktiga perspektiv helt klart. Om du inte lyssnat på bokjuryns samtal rekommenderar jag dem varmt. Så himla härliga. Finalavsnittet hittar du här.

Den riktiga solen vänder sig till läsare mellan 9-12 år och för de yngre rekommenderar jag högläsning. Oavsett behöver innehållet bearbetas. Författaren har gjort en lärarhandledning tillsammans med författaren och läraren Johanna Lindbäck som kan inspirera. 


Om boken

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazahi, Lilla Piratförlaget, (2020), 9-12 år, 208 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.