I måndags fick Johan Rundberg Augustpriset för sin barn- och ungdomsbok Nattkorpen. Den här historiska deckarhistorien som utspelar sig i Stockholm på 1880-talet hade passerat mig ganska obemärkt men nu så har jag läst och lyssnat i inläsning av Olof Wretling. Mika Månvind är flickan som levt hela sitt liv på ett barnhem och en kall vinternatt så lämnas en liten nyfödd bebis till barnhemmet, Mika tar sig an den lilla och hälsningen från Den svarta ängeln som kommer med det lilla barnet leder till en mördad man. Polisen Valdemar Hoff är gärningsmannen på spåren och med Mikas sinne för detaljer så leder samarbetet till att de båda hamnar i de allra fattigaste delarna av Stockholm. Smuts, våld och hunger är vardag för barnen som lever på gatan och det här är en ruskig skildring som kan leda till många olika diskussioner om barns villkor i olika tider, i olika länder. Mika som är ovanligt skärpt och mycket street-smart har få vägar till ett bättre liv och boken väcker många tankar om vad man är villig att riskera för att göra rätt, göra livet enklare. Både för sig själv men också för andra. Det handlar om att ta befälet över sitt eget liv och forma en framtid mot alla odds.

Jag uppskattade det uttrycksfulla språket, spänningen och Oliver Twist-känslan i berättelsen. Jag är inte så förtjust i allt för kläggiga beskrivningar av dasstunnor och smuts men jag fattar att de behövs för trovärdigheten i berättelsen. Det är dock en ganska läskig historia och jag tänker att den passar bäst för högläsning så att man kan diskutera det som händer med någon vuxen.

Förlaget har skrivit en lärarhandledning som man kan ladda ner gratis. Gillar man att läsa vidare om Mika så finns det fortsättning i Tjuvdrottningen och del tre heter Dödsängeln.


Om boken

Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur, (2021), 9-12 år, 183 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.