I sin senaste bok Så nära att det bränns tar Christina Lindström åter med oss till Göteborg. Vi får lära känna Max som bor med sin mamma, pappa och lillebror. Ett familjeliv som är lite skakigt, då pappan är känd skådespelare och inte alltid har vett att vara varken förebild, pappa eller för den delen trogen make.

Det är på fröken Olssons Kafé i centrala Göteborg som Max ser Alice för första gången. Hon är där med sin kompis Feven och försvinner innan Max ens hunnit förstå att hon är där. I alla fall innan han hunnit öppna munnen och säga något. Minnet av hennes lever dock kvar och när de ses nästa gång är det i ett helt annat sammanhang. Det visar sig att Alice är flickvän till Jason, värstingen vars gäng Max tidigare varit en del av och som hans föräldrar förbjudit honom att umgås med. Utan att egentligen förstå hur det går till glider Max in i Jasons gäng igen. Han vill inte, men kan inte stå emot. Visserligen betyder det mer kontakt med Alice, men också att han gör ärenden för Jason, som kanske inte riktigt är lagliga. 

Det många aspekter i Så nära att det bränns som är intressanta och viktiga. Kanske berörs jag mest av Alice förhållande med Jason. Ett förhållande som är helt på hans villkor och som inte är direkt bra. Alice vet inte ens om hon är kär, men hon är beroende och har väldigt svårt att bryta. Intressant är också beskrivningen av hennes föräldrar. Mamman som blivit lämnad och mår riktigt dåligt när Alice åker till sin pappa och hans nya fru. Alice tycker om sin nya syster och tycker faktiskt att pappans fru är helt okej, men skulle aldrig erkänna det för sin mamma. Faktum är att hon knappt erkänner det för sig själv. 

Även Max har en ganska strulig familjesituation och har väldigt dubbla känslor för sin pappa, som han på ett sätt beundrar, men samtidigt tycker är en riktig skit. Max bestämmer sig ändå för att gå på audition till en elevmusikal och en anledning till det är att Alice gör detsamma. De försöker att hålla sig borta från varandra, men det är svårt att hindra kärleken när den väl har väckts. 

Christina Lindström har skrivit en bok om konsten att våga vara sig själv, älska någon som är snäll och stå emot sina föräldrar när de låter sina egna problem gå ut över sina barn. Inga relationer är enkla, men alla beskrivs på ett ärligt och tydligt sätt. Enda nackdelen jag kan se med boken är att den är för kort. Det är något jag sällan tycker, men jag är inte färdig med Alice och Max och har inte fått svar på alla mina frågor när jag kommer till sista sida. Ännu mindre vet jag om Jason och vad det är som gör att han så lätt får makt över andra människor. 

Så nära att det bränns tar upp många viktiga teman och passar utmärkt att läsa i år 8 och 9. Eftersom Alice och Max turas om att berätta blir det här en extra bra bok att läsa i helklass. Huvudpersonerna går på gymnasiet och det kan också vara en bra bok att läsa i Svenska 1.


Om boken

Så nära att det bränns av Christina Lindström, B Wahlströms, (2021), 12-15 år, 270 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.