2000 kom Laura Trenters barnbok Pappa polis ut för första gången och många elever har mött den i skolans bibliotek eller så har ni klassuppsättningar som står på en hylla i materialrummet. När nu En bok för alla ger ut den i pocket så var jag lite tveksam, håller den eller har tiden sprungit ifrån den? Boken börjar på skolgården där 11-årige Julian spelar kula med kompisarna och han saknar sin kompis Mikael som är hemma sjuk. När Julian sedan kommer hem så är mormor där och hon är konstig, vad är det som hänt? Julian och lillasyster Rebecka får veta att deras pappa som är polis har blivit skjuten. Det är motorcykelgänget som skjutit pappa i magen och allt Julian kan tänka på är hämnd. Ingen vet vem som sköt och ingen i gänget vill vittna. Helst av allt skulle han vilja spränga en bomb vid huset där motorcykelkillarna hänger. En sen kväll smyger han sig dit och blir hittad av knutten Jim som visar sig vara en snäll och omtänksam kille.

Hur var det nu då, är den här barnboken daterad? I teman som behandlas som skjutningar och lojalitet med gänget är boken mycket aktuell, allt för nära kanske om man som jag arbetar med elever som upplever liknande händelser i sin vardag. Nyligen sköts en polis på öppen gata här i Göteborg och gängen rekryterar barn som springpojkar. Berättelsen håller absolut för högläsning i t ex åk 4 och där finns mycket att diskutera t ex vad det är att vara lojal i ett gäng, hur man förhåller sig till sanning, hur lag och rätt fungerar och vad verklig vänskap kan vara. Emellanåt så tycker jag det är synd att språkdräkten är onödigt gammaldags, om någon springer in i en tvåa på skolgården så ropar inte hen: – Se dig för blindstyre! Inte på den skolgård jag vistats i alla fall. Boken skildrar en tid och ett liv med fasta telefoner och motorcykelgäng men jag tror att den skulle funka för elever i 9 – 10-årsåldern. TV-serien är också fin, boken är där uppdelad i tre avsnitt.

Låt inte den här boken stå och damma på hyllorna, den har fortfarande relevans!

Boken finns som inbunden, pocket, e-bok och ljudbok.


Om boken

Pappa polis, Laura Trenter, En bok för alla (2021), 9-12 år, 174 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.