”Gorillan går illa, chimpansen den går bra. Gorillan går illa, chimpansen den går bra. Babian, babian, vildast i stan!” Konstigt nog så var det just den rörelseramsan som gjorde att jag påmindes om Frida Nilssons härliga bok Apstjärnan. Jag har kategoriserat den som lämplig läsning för både lågstadiet och mellanstadiet och det är i årskurs 2, 3 och 4 som jag tänker att den här fantastiska berättelsen passar allra bäst att högläsa.

Jonna är nio år och bor på ett barnhem och en dag kommer en skruttig volvo och kör upp framför huset. Ut kliver en gorilla och till Jonnas förfäran så väljer gorillan att adoptera Jonna. Hur ska det gå att bo med en apa och är det inte så att apor äter små barn? Gorillan tar med Jonna till skrotupplaget som hen driver och där lär de känna varandra. Allteftersom blir de vänner och när inspektören kommer för att kontrollera hur Jonna har det så gör de allt för att Jonna ska få stanna i sitt nya hem.

Det här är en bok full av fantasi och humor, värme och vänskap och en text som utmanar normerna kring hur en familj ska se ut och fungera. På nästan varje sida finns ställen där man kan stanna och diskutera och samtala och det rika språket är perfekt att arbeta med. Textutdrag kan användas till modelltexter när man arbetar med beskrivningar och det är en perfekt bok att fundera på budskap. Utöver det så är det en bok som sprudlar av berättarlust och som lockar till läsning. Jag läste om den alldeles nyligen och jag återkommer i tanken till Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang.

En animerad film är bioaktuell just nu och boken finns i inbunden, ljudbok (härligt inläst av Johan Ulvesson) och e-bok.


Om boken

Apstjärnan, Frida Nilsson, Natur och Kultur (2008 och 2021), 137 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.