Meg Rosoff tilldelades ALMA-priset 2016 och är en annorlunda och kreativ författare. Hennes bok Älgbarnet är en lättläst historia med stort innehåll. Boken handlar om Jess, som är 17 år och nybliven mamma. Hennes son, en tio kilo tung älgkalv, har förlösts med kejsarsnitt. Överläkaren menar att det inte är helt ovanligt att det sker förändringar under den sena delen av graviditeten och barnet som föds istället visar sig vara en djurunge. Självklart är det en chock för både henne, pojkvännen och deras familjer, men älgbarnet är det de fått och det är liksom bara att gilla läget.

Älgbarnet innehåller hur många absurda situationer som helst, som när Jess besöker en föräldragrupp med andra djurungeföräldrar. Där umgås sonen med en annan älgunge med gul volangklänning och en struts som heter Viktor. Vissa problem uppstår då han, som ofta kallas Älgis, blir brunstig och vill dra av den gula klänningen.

Över huvud taget är det ganska svårt för älgbarnet att anpassa sig i umgänget med andra barn. Jess och pojkvännen Nick vill så gärna att sonen ska få gå i skolan, men det är inte helt lätt. Hur ska han till exempel kunna rita och skriva med sina hovar?

Det går självklart att se älgbarnet som en symbol för ett barn som är annorlunda på annat sätt, men det går också att läsa boken som en rolig skröna. Det är just det dubbelbottnade som gör Älgbarnet så himla intressant. Det här är verkligen en riktig pärla!

Förra året kom bilderboken It’s a moose, med illustrationer av David Ercolini. Där är älgbarnet ett yngre syskon som inte ser ut som familjen förväntat sig. Självklart är det oväntat med en älgbebis, även om farmor/mormor hävdar att han ser ut exakt som gamla faster/moster Lydia. Storsyster tar hand om sin bror och när människor pekar och stirrar tänker hon självklart att det beror på att han har så fantastiska, bruna ögon och att de också vill ha en sådan lillebror. Lite problematiskt blir det dock när lillebror växer så snabbt att han snart är störst i familjen.


Om boken

Älgbarnet av Meg Rosoff, Argasso, (2014), 12-15 år, 102 sidor

Originaltitel: Moose baby Översättare: Helena Olsson

Om boken

It’s a moose av Meg Rosoff (text) och David Ercolini (bild), G.P.Putnam’s Sons Books for Young Readers’, (2020), 6-9 år, 40 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.