När Joel ska handla middag och fredagsmys tillsammans med sin lillasyster har pengarna från mamma inte kommit in på kontot och budskapet ”medges ej” lyser mot honom från kortterminalen. Bakom honom i kön står Elias, en kille som går i tvåan på den gymnasieskola där Joel gör sin första termin. Han erbjuder sig att betala. Joel som är hemligt förälskad i Elias, men vet att han har pojkvän, tycker att det är både otroligt pinsamt och lika snällt att Elias hjälper dem.

Det är höstlov och på söndagen bjuder Elias hem Joel. Ursäkten är att Joel ska betala tillbaka sin skuld, men det slutar med att de fikar och spelar bort flera timmar. De ses fler gånger under lovet och en vänskap växer fram. Joel är väldigt osäker på vad som egentligen händer, men han önskar verkligen att Elias hejdå-kramar ska bli längre än de är.

Vi ses på måndag? av Johanna Lindbäck är en lättläst och välskriven bok. Det är lätt att tycka om både Elias och Joel och fint att få följa deras förhållande. Vad som egentligen händer, om det är vänskap eller något annat, blir inte riktigt klart, men visst anar jag som läsare att kärleken ligger i luften.

Det här är en fin bok för elever på högstadiet och introduktionsprogrammen som behöver lättlästa böcker med substans och bra innehåll. Lättläst utan att på något sätt vara barnsligt.


Om boken

Vi ses på måndag? av Johanna Lindbäck, Nypon förlag, (2020), 12-15 år, 104 sidor, LIX 16

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.