Måns åker med sin mamma till Malmö, där de ska tillbringa sommaren. Hon ska jobba och hans ska åka skateboard. Hans mamma har kanske världens konstigaste jobb, hon gör röster åt animerade figurer och nu ska hon under några veckor göra en röst till en tv-serie. De får låna en lägenhet av mammans kompis Flemming och Måns gör sitt bästa för att förstå allas knepiga dialekter. Svordomar till exempel, de låter mycket värre på skånska och när en annan skateboardåkare åker förbi dem på gården och skriver “jäuvla pisseröv” förstår Måns att det är en kille man ska akta sig för. Han heter Mikkel, men för Måns låter det som Me kill.

Brorsan är kung heter boken om Måns och Jenny Jägerfeld är författaren. Inledningsvis verkar Måns ovanligt vanlig för att vara en huvudperson i en bok av Jägerfeld, men snart får vi veta att han har en hemlighet. Dessutom har han och hans pappa en del problem i sin relation. Allt handlar om Måns nya jag. Att han är Måns nu, trots att han råkade födas med snippa. För att smälta det har pappa gett sig ut på en rekordlång cykeltur och det är därför mamma fixat barnvakt till honom, trots att han faktiskt är elva år. Livet för Måns och hans föräldrar är alltså inte helt okomplicerat, men det går framåt ska vi få märka.

Brorsan är kung är något så ovanligt som en bok för barn om allvarliga ämnen, utan några som helst pekpinnar. Det är vänskap och skateboards som står i centrum, inte huruvida Måns råkat födas med snopp eller snippa. Inte är det helt okomplicerat, långt ifrån, men inte heller svart och hemskt. Jägerfeld konstaterar helt enkelt att det finns olika sorters ungar och att det är helt okej. Genom att läsa boken för och med våra barn förmedlar vi detsamma. Det är så viktigt att även böcker för åldersgruppen 9-12 år innehåller karaktärer som inte är heteronormativa.


Om boken

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren, (2016), 9-12 år, 144 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.