Oskar Kroon tilldelades Augustpriset 2019 för sin bok Vänta på vind utgiven på Brombergs Bokförlag, som ha en liten, men högkvalitativ utgivning för barn och unga. Kroon har skapat en sommarberättelse som påminner om de oändliga sommarlov i barndomen, där naturen var nära och livet kanske inte enkelt, men mer lättöverskådligt än det blev senare. Huvudpersonen Vinga tillbringar sommaren hos morfar på ön. Kvar hemma finns mamma som är ledsen över att pappa tycks ha försvunnit för gott. Varje vecka går morfar och Vinga till grannen och ringer till mamma, men i övrigt befinner de sig i den lilla bubbla som ön erbjuder.

Vinga drömmer om att bli sjöman och ge sig ut på havet. När morfar ger henne en snipa är sysselsättningen för sommaren klar. Sällskap får hon också när Rut dyker upp och erbjuder Vinga en vänskap som inte liknar någon annan hon haft. Känslor väcks som aldrig funnits där förut och livet blir både enklare och väldigt mycket mer komplicerat.

Vänta på vind är en väldigt fin bok om hur barndom övergår i ungdom och vad det gör med förståelsen av världen runt omkring. Det är också en härlig sommarskildring och jag tycker mycket om att läsa om den relation morfar och Vinga har. Boken rekommenderas för åldersgruppen 9-12 år och jag kan tänka mig att den passar fint som högläsningsbok för nioåringen, medan tolvåringen kanske kan upptäcka den själv. Å andra sidan behöver även äldre barn högläsning.


Om boken

Vänta på vind av Oskar Kroon, Brombergs Bokförlag, (2019), 9-12 år, 200 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.