I diskussioner om ungdomar och läsning brukar Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long dyka upp som ett bra exempel på en lättläst och bra bok. Det som gör den bra är att den, till skillnad från många liknande böcker, inte fastnar i enkla stereotyper utan erbjuder nyanser.

Den blomstertid nu kommer är berättelsen om tre unga killar som på skolavslutningsdagen genomför ett rån. De krockar med bilen och Tarzan, den drivande av dem, skadas svårt. Wahid och Fred, de andra två rånarna, springer från bilen och snor sedan ett annat fordon som står vid vägkanten. Förhoppningen är att de ska kunna komma undan, men problemet är att bilen inte är tom. I baksätet sitter en flicka.

Marie-Chantal Long skriver enkelt, med ett högt tempo. Just drivet tror jag lockar många läsare som annars inte läser så mycket. Trots sin inledningsvis ganska stereotypa handling, med värstingkillar i huvudrollen utvecklas boken till något mer. Någonstans vänder det nämligen och de vid första anblick så platta karaktärerna visar sig ha fler sidor och inte minst ett samvete.

Om jag hade undervisat i sexan och sjuan hade jag definitivt använt Den blomstertid nu kommer i undervisningen. Till äldre elever skulle jag vara mer tveksam. Jag förstår att innehållet gör att boken fått åldersrekommendation för 12-15, men på många sätt liknar den en bok för åldern 9-12. Däremot kan det absolut finnas enstaka elever som behöver en bok som den här även i högre årskurser.


Om boken

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long, Bokförlaget Opal, (2015), 142 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.