Idag är det den 6 augusti och Fredsdagen firas i Japan. Då passar det extra bra att tipsa om Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr (text) och Ronald Himmler (bild) som handlar om den lilla japanska flickan Sadako. Hon överlevde atombomben i Hiroshima men drabbades senare av leukemi och det här är en mycket sorglig och berörande högläsningsbok som passar väl att arbeta kring under mellanstadiet. Sadako är en helt vanlig tjej som föds 1943, hon går i skolan, firar högtider med sin familj och hon älskar att springa. En dag på löparbanan känner hon att hon mår dåligt, det visar sig att hon fått ”atombombssjukan”. Hon bestämmer sig för att vika 1 000 papperstranor för få sin högsta önskan uppfylld: att blir frisk och när hon dör innan hon vikt tillräckligt många så fortsätter hennes vänner att vika tranor. I Fredsparken i Hiroshima finns en staty över Sadako och det faktum att den här boken har en verklig person som förebild brukar intressera många elever lite extra. Boken har korta kapitel, dramatiska bilder och är på många sätt en portal också till den japanska kulturen, den passar alltså mycket bra att arbeta kring när man vill undervisa om barn i andra länders livssituation. Som extra bonus finns det instruktioner för hur man själv kan vika en trana, fågeln som blivit symbol för fred.

När jag såg några av de pyttesmå tranorna i minnescentrat i Hiroshima 2014 så liksom stannade tiden en stund.  På något vis blev hennes vackra hantverk den yttersta symbolen för den totala galenskap som krig är. 

2014 besökte jag Hiroshima Peace Memorial Museum och fotot föreställer några av alla de tranor som Sadako och hennes vänner vek. Museet har en fin hemsida som man kan besöka tillsammans med elever.

Om boken

Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr, En bok för alla, (2021), 9 – 12 år, 64 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.