Ibland kan det passa bra att variera sitt litteraturarbete i klassrummet genom att använda Sveriges Radios radioteater. I deras arkiv finns en skatt! 2020 kom julkalendern som byggde på den vidunderliga sagan Knäckarbanketten. Till kalendern finns ett gäng kringaktiviteter och avskräcks inte av att den gjordes som julkalender, där är inte alls julfokus i boken.

Boken (och dramatiseringen) är en härlig, lekfull och småläskig saga som passar för många åldrar. När jag läste den så tänkte jag direkt att den skulle vara en perfekt högläsningsbok för årskurs två eller tre i. Att den är så rikt illustrerad av Emil Faxén gör att också att elever med ett svagare språk kan hänga med, bilderna kan man arbeta kring och skratta åt. De är fyllda av detaljer och stöder texten fint. Använder man radioversionen så skulle jag ha boken till hands och visa bilderna med hjälp av dokumentkamera samtidigt, de tillför mycket till berättelsen.

Det här är en text som för andraspråkselever är en utmaning, den bygger på sagans form, leker med genren och innehåller många för sagan specifika ord. Det betyder att man behöver arbeta en hel del kring texten om man tänker sig att arbeta med den tillsammans med elever med en begränsad kunskap i svenska. Perfekt! Vilket ordförråd man kan att bygga! Texten är, precis som bilderna, härligt humoristiska, sagans form är nydanande och ändå traditionell och det är just den sortens texter som jag letar efter när jag skall undervisa. Man kan tänka att Sara Bergmark Elfgren hade rejält roligt när hon satt och spånade fram huvuddragen i berättelsen om de två hertigarna som är tvillingar.

De bråkar redan från födelsen och när de ärver sin mor så bestämmer de sig att dela upp staden och hertigdömet med en mur. Mitt i muren står slottet och de båda bröderna gör allt för att bräcka varandra, när den ene brodern bestämmer sig för att ordna en bankett som ingen sett maken till så försöker den andre att förstöra. I slottets djurgård arbetar den lille svinaherden och det är han, tillsammans med den yngsta dottern till en av hertigarna, som beger sig ut på vandring för att göra slut på den här fejden en gång för alla. Ja, ni hör. Det är sagans form och med många blinkningar till traditionella sagor, möten med riktigt läskiga varelser och ett gott slut så kan man som vuxen känna igen sig utan att det känns berättat förut. Sensmoralen är tydlig och vägen dit är spännande. Kan man förnya en genre som sagan? Ja, Sara och Emil har lyckats med att göra en bok som både unga och gamla kan skrämmas av, skratta åt och pusta ut när slutet äntligen kommer.

Missa inte lärarhandledningen som finns till julkalendern.


Om boken

Knäckarbanketten, Sara Bergmark Elfgren (text), Emil Maxén (bild), Rabén & Sjögren, 2019, 6-9 år, 140 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.