I mitt hjärta finns du kvar av Jennie Persson och Elin Lindell är en bok om sorg och saknad skriven för mellanåldrarna. I den får vi möta barn som berättar om sina erfarenheter av sorg när en förälder eller ett syskon dör. De personliga texterna blandas upp med fakta om hur begravningar kan gå till, hur man hantera sorg och saknad efter någon man mist, ord som förknippas med döden och fakta om olika religioners tankar om död och vad som händer efter döden. Ganska många av barnens historier handlar om föräldrars och syskons sjukdom och främst då cancersjukdomar.

Jag kan tänka mig att en sådan här bok kan vara till stor hjälp för barn som vill läsa själva, vill fundera och tänka själva liksom ifred. Samtidigt så väcker den så många tankar och känslor att jag ändå tänker att någon vuxen bör finnas till hands om barnet vill diskutera och samtala om innehållet. Innehållet är bra, men inte enkelt. Hur pratar man och uttrycker sig om döden på ett enkelt sätt egentligen? Det här är en bok som inte förenklar eller bagatelliserar barns känslor, den berättar om döden mer ger också hopp och strategier för att leva vidare. Det är säkert också en mycket bra bok också för vuxna som möter barn i sorg och saknad som kuratorer, sjukhuspersonal, lärare och socialarbetare. Jag har ställt mitt exemplar i min hylla i skolan där jag samlar böcker om svåra ting. Rätt som det är så kommer den att passa perfekt. 


Om boken

I mitt HJÄRTA finns du kvar, Jennie Persson, Elin Lindell, 9-12 år, Natur & Kultur (2017),

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.